Задача № 44

Коваленко Петро Іванович, який помер 20 лютого 2005 року все своє майно, що являлося його особистою власністю заповів двом дочкам Ганні та Ользі. Ганна відмовилась від прийняття спадщини на користь сестри Ольги, яка спадщину прийняла. До нотаріуса також звернулась із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом дружина спадкодавця – Коваленко Вікторія, 63 роки та син спадкодавця — Іван, 16 років.

На які частки має видати нотаріус спадкоємцям по закону та по заповіту свідоцтва про право на спадщину?

1. Відповідно до ст. 1274 ЦК України спадкоємець за заповітом має право відмовитись від прийняття спадщини Неповнолітні діти спадкодавця, яким є син спадкодавця Іван, та непрацездатна вдова, якою за умовами задачі є Коваленко Вікторія (в даному випадку непрацездатна за віком), спадкують, незалежно від змісту заповіту, 2/3 частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Коваленко Вікторія та син Іван отримують по 1/6 частці всього спадкового майна. Все інше майно, відповідно до заповіту, успадкує донька Ольга, а саме: 2/3 частки всього спадкового майна.

2. Відповідно до ст. 1235 Цивільного кодексу України заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування. Якщо заповідач склав заповіт щодо усієї спадщини, то з умов задачі зрозуміло, що заповідаючи все свої майно двом дочкам, спадкодавець позбавив права спадкування дружину та сина. Якщо заповідач склав заповіт щодо частини спадщини, тоді частина спадщини, що не охоплена заповітом, спадкується спадкоємцями за законом на загальних підставах.

3. Відповідно до ст. 1274 ЦК України спадкоємець за заповітом має право відмовитись від всієї спадщини або її частини. Відповідно до ст. 1241 ЦК України діти спадкодавця та непрацездатна вдова, якою за умовами задачі є Коваленко Вікторія, спадкують, незалежно від заповіту, належну їм частку майна за законом (обов’язкова частка). Отже, визначаємо обов’язкову частку -спадкоємців четверо і кожен успадкував би Улвсього майна. Таким чином, кожен – Коваленко Вікторія та син Іван отримують по 1/4 частці всього спадкового майна. Все інше майно, у зв’язку з тим, що Ганна відмовилась від прийняття спадщини на користь сестри відповідно до заповіту, донька Ольга успадковує 2/4 частки від спадкового майна.

4. Відповідно до ст. 1274 ЦК України спадкоємець за заповітом має право відмовитись від прийняття спадщини Відповідно до ст. 1241 ЦК України неповнолітні діти спадкодавця, яким є син спадкодавця Іван, та непрацездатна вдова, якою за умовами задачі є Коваленко Вікторія (в даному випадку непрацездатна за віком), спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Отже, визначаємо обов’язкову частку – якби спадкоємство відбувалось за законом, то спадкоємців було б троє і кожен успадкував би 1/3 всього майна; відповідно до ст. 1241 ЦК України визначаємо половину цієї частки – це 1/6. Таким чином, кожен – Коваленко Вікторія та син Іван отримують по 1/6 частці всього спадкового майна. Все інше майно, відповідно до заповіту, успадкує донька Ольга, а саме: 2/3 частки всього спадкового майна.

5. Відповідно до ст. 1274 ЦК України спадкоємець за заповітом має право відмовитись від прийняття спадщини Відповідно до ст. 1241 ЦК України неповнолітні діти спадкодавця, яким є син спадкодавця Іван, та непрацездатна вдова, якою за умовами задачі є Коваленко Вікторія (в даному випадку непрацездатна за віком), спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Отже, визначаємо обов’язкову частку — якби спадкоємство відбувалось за законом, то спадкоємців було б чотири і кожен успадкував би 1/4 частку всього спадкового майна; відповідно до ст. 1241 ЦК України визначаємо половину цієї частки – це 1/8. Таким чином, кожен – Коваленко Вікторія та син Іван отримують по 1/8 частці всього спадкового майна. Все інше майно, відповідно до заповіту, успадкує донька Ольга, а саме: 3/4 частки всього спадкового майна. Донька Ганна не спадкуватиме взагалі, так як відмовилась на користь Ольги від прийняття спадщини.

Коментарів: 3
  1. Валерій

    Адмін, виправіть помилку: відповідь 5 , але 3/4 Ольга спадкує :)

    1. Admin

      виправлено!

  2. Андріана

    Правильний 5 варіант, але донька Ольга спадкує не 2/3, а 3/4 частки спадкового майна (1-2/8=1-1/4=3/4)

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: