Задача № 37

Під час розлучення Бондаренко С.П. і Бондаренко В.П. вирішили, що їх дитина проживатиме з її матір’ю, Бондаренко В.П. Подружжя Бондаренків між собою домовилися, що обов’язок батька сплачувати аліменти буде припинено у зв’язку з передачею права власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, а також на грошові вклади, що зберігаються на депозитних рахунках АППБ “Аваль”, що мають перейти у власність дитини. Вони звернулися до нотаріуса посвідчити відповідний договір.

Чи може нотаріус посвідчити даний договір?

1. Враховуючи положення Сімейного кодексу України нотаріус може посвідчити договір про припинення права на аліменти на дитину у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно, при цьому витребовується дозвіл органів опіки та піклування та органів РАЦСу. Щодо грошових вкладів, що зберігаються на депозитних рахунках АППБ «Аваль» то вони можуть бути предметом такого договору у разі якщо сума вкладень не перевищує 10 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

2. Нотаріус може посвідчити цей договір, відповідно до положень Сімейного та Цивільного кодексів України, за умови, якщо грошові вклади, що зберігаються на депозитних рахунках АППБ «Аваль» будуть у національній валюті. Нотаріус не має права відмовити у вчиненні нотаріальної дії, якщо цьому передувала згода органів опіки та піклування.

3. Згідно статті 190 Сімейного кодексу України нотаріус може посвідчити договір про припинення права на аліменти на дитину у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно. Дозвіл органів опіки та піклування не вимагається у цьому випадку. Грошові вклади, що зберігаються на депозитних рахунках АППБ «Аваль» можуть бути предметом такого договору лише за згодою сторін та самого банку. Тому нотаріус може посвідчити такий договір.

4. Згідно статті 190 Сімейного кодексу України нотаріус може посвідчити договір про припинення права на аліменти на дитину у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно з дозволу органів опіки та піклування. Грошові вклади, що зберігаються на депозитних рахунках АППБ «Аваль» не можуть бути предметом такого договору. І за таких обставин нотаріус може або відмовити в посвідченні договору, або укласти договір тільки на нерухоме майно.

5. Згідно статті 190 Сімейного кодексу України нотаріус може посвідчити договір про припинення права на аліменти на дитину у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно з дозволу органів опіки та піклування. Оскільки, грошові вклади, що зберігаються на депозитних рахунках АППБ «Аваль» не можуть бути предметом такого договору. За таких обставин нотаріус має відмовити в посвідченні договору.



Коментарів: 1
  1. Наталія

    Точно 4, по відзиву з екзамену, 45 за практику.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: