Задача № 27

У зв’язку з викликом для вчинення нотаріальної дії поза приміщенням нотаріальної контори, нотаріус прибув додому Василенка К. Н. для посвідчення заповіту. Причиною виклику Василенком К. Н. було те, що він перебуває у тяжкому стані. Коли нотаріус перейшов до процедури складання заповіту, він встановив, що Василенко К. Н. перебуває у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Як у такому випадку має діяти нотаріус?

1. Якщо під час визначення обсягу цивільної дієздатності у нотаріуса з’явилися сумніви у тому, що фізична особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, усвідомлює значення, зміст, правові наслідки цієї дії або ця особа діє під впливом насильства, то нотаріус може посвідчити довіреність для вчинення нотаріальної дії за участі представника. Тому, для посвідчення заповіту у цьому випадку нотаріусом призначається особа уповноважена вчиняти дії від імені Василенка К. Н.

2. Під час посвідчення правочинів нотаріусом визначається обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які беруть у них участь (стаття 44 Закону України «Про нотаріат»). Якщо під час визначення обсягу цивільної дієздатності у нотаріуса з’являться підозри у тому, що особа перебуває в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння та не усвідомлює значення своїх дій, нотаріусом складається заява про призначення експертизи, та за її результатами вирішує питання вчинення нотаріальної дії.

3. Під час посвідчення правочинів нотаріусом визначається обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які беруть у них участь (стаття 44 Закону України «Про нотаріат»). Якщо під час визначення обсягу цивільної дієздатності у нотаріуса з’являться підозри у тому, що особа перебуває в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння та не усвідомлює значення своїх дій, нотаріус звертається до правоохороних зі скаргою на громадянина Василенка К. Н. та до суду за захистом своїх прав.

4. Під час посвідчення правочинів нотаріусом визначається обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які беруть у них участь (стаття 44 Закону України «Про нотаріат»). У разі наявності сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус зобов’язаний звернутися до органу опіки та піклування за місцем проживання відповідної фізичної особи для встановлення факту відсутності опіки або піклування над такою фізичною особою. Тому, нотаріус не вчиняючи ніяких дій звертається до органів опіки та піклування для визначення обсягу цивільної дієздатності Василенка К. Н. на підставі статті 44 Закону України «Про нотаріат».

5. Під час посвідчення правочинів нотаріусом визначається обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які беруть у них участь (стаття 44 Закону України «Про нотаріат»), Якщо під час визначення обсягу цивільної дієздатності у нотаріуса з’явилися сумніви у тому, що фізична особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, усвідомлює значення, зміст, правові наслідки цієї дії або ця особа діє під впливом насильства, то нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії (стаття 49 Закону України «Про нотаріат»), А тому в цьому випадку нотаріус відмовляє Василенку К. Н. у посвідченні заповіту.



Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: