Задача № 139

Петренко Р.Б. залишив заповіт на все майно на користь ще ненародженої дитини своєї дочки Луцько П.А., яка в цей час була вагітна. За місяць Петренко Н.Б. помер, а ще за 4 місяці у нього народилася онука. Син Петренка Р.Б. Іван заявив, що заповіт батька неправомірний і він, як і його сестра, має право на половину спадщини. Луцько П.А. заперечувала, вважаючи що все майно повинно дістатися її дочці.

Хто в даному випадку правий?

1. На підставі ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути особи, які є живими на час відкріття спадщини, а також особи зачаті за життя спадкодавця і народженні після видкриття спадщини. Тому дочка та син спадкодавця можуть отримать частину спадщини, якщо вони мають право на обов’язкову частку у спадщині (ст.1241). У разі спору на підставі ч.2 ст.1256 ЦК Україниспадкоємці можуть звернуться до суду для тлумачення заповіту.

2. На підставі ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути особи, які є живими на час відкріття спадщини, а також особи зачаті за життя спадкодавця і народженні після видкриття спадщини. Тому дочка та син спадкодавця можуть отримать частину спадщини, якщо вони мають право на обовязкову частку (ст.1241 ЦК України). У разі спору на підставі ч.2 ст.1256 ЦК України спадкоємці можуть звернуться до суду для тлумачення заповіту.

3. Дочка та син спадкодавця можуть отримати частину спадщини, якщо вони мають право на обов’язкову частку у спадщині (ст.1241 ЦК України). У разі спору на підставі ч.2 ст.1256 ЦК України спадкоємці можуть звернуться до суду для тлумачення заповіту.

4. На підставі ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути особи, які є живими на час відкріття спадщини, а також особи зачаті за життя спадкодавця і народженні після видкриття спадщини. Тому дочка та син спадкодавця можуть отримать частину спадщини, якщо вони мають право на обовязкову частку.

5. На підставі ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути особи, які є живими на час відкріття спадщини, а також особи зачаті за життя спадкодавця і народженні після видкриття спадщини.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: