Задача № 81

Гр. Стрижова звернулася до приватного нотаріуса з проханням посвідчити довіреність, маючи при собі посвідчення водія. Чи вправі нотаріус вчинити таку нотаріальну дію?

1. При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси встановлюють особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії. Відповідно до ст. 43 ЗУ «Про нотаріат» встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи). Посвідчення водія, особи моряка, інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів. Отже, нотаріус не вправі посвідчити довіреність за посвідченням водія.

2. Відповідно до ч. 1 п. 13 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України установлення особи здійснюється за паспортом або іншими документами, які унеможливлюють будь-які сумніви щодо особи громадянина (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, але не є громадянином України, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи). Посвідчення водія, особи моряка, інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів. Отже, нотаріус не вправі посвідчити довіреність за посвідченням водія.

3. Відповідно до ЗУ «Про нотаріат», ЗУ «Про громадянство» установлення особи з метою вчинення нотаріальної дії нотаріусом здійснюється за паспортом або іншими документами, які унеможливлюють будь-які сумніви щодо особи громадянина (паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт). Посвідчення особи моряка, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, але не є громадянином України, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, посвідчення водія, особи моряка, інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час перетинання державного кордону України. Тому, нотаріус має відкласти вчинення нотаріальної дії та роз’яснити причини такого відкладення.

4. Відповідно до п.п. 2 п. З Гл. 1 Р. 1 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України установлення особи здійснюється за паспортом або іншими документами, які унеможливлюють будь-які сумніви щодо особи громадянина (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, але не є громадянином України, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, посвідчення водія, особи моряка, інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни. Отже, нотаріус має право посвідчити довіреність за посвідченням водія.

5. Відповідно до п.п. 2 п. З Гл. 1 Р. 1 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України установлення особи з метою вчинення нотаріальної дії нотаріусом здійснюється за паспортом або іншими документами, які унеможливлюють будь-які сумніви щодо особи громадянина (паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт). Посвідчення особи моряка, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, але не є громадянином України, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, посвідчення водія, особи моряка, інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів. Тому, нотаріус має відмовити у вчинення нотаріальної дії.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: