Задача № 39

2 лютого 2008 року помер Горохов П.Т., після смерті якого спадкового майна не залишилося. 9 лютого 2008 року померла громадянка Горохова О.Я., мати Горохова П.Т. Спадкове майно складається з житлового будинку, який належав громадянці Гороховій О .Я. До нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини звернулися онуки покійної Горохової О.Я. (діти Горохова П.Т.) та Іванова К.Я., рідна сестра померлої Горохової О.Я.

Хто отримає свідоцтво про право на спадщину і в яких частках?

1. Свідоцтво про право на спадщину за законом отримає сестра померлої, оскільки вона є спадкоємцем другої черги, а онуки спадкоємцями п’ятої черги.

2. Свідоцтва про право на спадщину отримають сестра померлої та онуки в рівних частках.

3. Свідоцтво про право на спадщину за законом отримає сестра померлої, оскільки вона є спадкоємцем першої черги, а онуки- спадкоємцями другої черги п’ятого ступеня споріднення.

4. Згідно ст. 1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини. Так як померла Горохова О.Я. мала сина, який помер до її смерті, то в даному випадку діє ст. 1266 ЦК України (спадкування за правом представлення). Так як її син належав до першої черги спадкування (ст.1261 ЦК України), а сестра до другої (ст.1262 ЦК України), то спадкують діти сина, тобто онуки громадянки Горохової О.Я., які отримують свідоцтво про право на спадщину за законом в рівних частках кожний.

5. Згідно ст. 1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують половину тієї частки спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини. Так як померла Горохова О.Я. мала сина, який помер до її смерті, то в даному випадку діє ст.1266 ЦК України (спадкування за правом представлення). То діти сина, тобто онуки громадянки Горохової О.Я., мають право на Уг від усього майна, а Іванова К.Я. – на іншу половину майна.



Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: