Задача № 25

Громадянин України Костенко бажає продати будинок, який розташований у м. Хмельницькому, громадянину Італії Роберто Трузіо. Будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, належать Костенко на праві приватної власності.

Чи може бути посвідчений такий договір?

1. Іноземні громадяни можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів. Відповідно до ч. З ст. 81 ЗК іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки у разі придбання, зокрема, за договором купівлі-продажу. Тому такий договір може бути посвідчений, але лише державним нотаріусом за місцем розташування будинку.

2. Іноземні громадяни не можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів на яких розташовані об’єкти нерухомого майна. Тому такий договір купівлі-продажу не може бути посвідчений.

3. Іноземні громадяни можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності. Оскільки, відповідно до ч. З ст. 81 ЗК іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки, зокрема, у разі придбання за договором купівлі-продажу. Такий договір може бути посвідчений нотаріусом.

4. Такий договір може бути посвідчений лише за наявності міжнародного договору між Італією та Україною, який би передбачав умови та порядок набуття прав на нерухоме майно іноземними громадянами в Україні.

5. Дана земельна ділянка відноситься до земель сільськогосподарського призначення. Відповідно до ч. 4 ст. 81 ЗК України іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Тому такий договір купівлі-продажу не може бути посвідчений.



Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: