Задача № 178

Помер громадяни Петренко І.І. Яким чином спадкоємцям дізнатися чи залишав померлий заповіт?

1. Відповідно до пункту 3.1.розділу III Положення про Спадковий реєстр, на підставі відомостей Спадкового реєстру виготовляються з використанням спеціальних бланків документів реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України:

– витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі; – витяг зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту і спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину;

– інформаційна довідка зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту і спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину.

Таким чином, потрібно звернутися до будь якого державного або ж приватного нотаріуса для витребування інформації про наявність заповіту.

2. Відповідно до пункту 3.6. розділу III Положення про Спадковий реєстр, пошук інформації про наявність або відсутність посвідченого заповіту, спадкового договору у Спадковому реєстрі здійснюється за прізвищем, ім’ям та по батькові (за наявності) заповідача (відчужувача), його роком народження (за наявності) та/або реєстраційним номером облікової картки платника податків згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків (за наявності). Відповідно до пункту 3.4. розділу III Положення про Спадковий реєстр реєстратор зі Спадкового реєстру на письмовий запит, складений за формою, видає: будь-якій особі у разі пред’явлення нею свідоцтва про смерть або іншого документа, що підтверджує факт смерті заповідача, спадкодавця,- витяги зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту і спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину. Крім того, підпунктом 3.4. пункту 3 наказу Міністерства юстиції України «Про затвердження Положення про Спадковий реєстр», за проведення перевірки інформації про наявність або відсутність посвідченого заповіту і спадкового договору або заведеної спадкової справи та виданих свідоцтв про право на спадщину з видачею витягу або інформаційної довідки – у розмірі шістдесяти восьми гривень. Отже, для прийняття спадщини та отримання інформації про те, чи залишив спадкодавець заповіт необхідно вернутися до відповідних компетентних органів.

3. Заповіт – це особисте розпорядження особи щодо майна на випадок своєї смерті. Відповідно до підпунктів 2.2, 2.3 пункту 3 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, при заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту.У разі наявності заповіту нотаріусу подається його оригінал чи дублікат. Повна інформація про заповіт, який було посвідчено іншим нотаріусом, витребовується нотаріусом шляхом направлення запиту. Таким чином, наявність заповіту можливо дізнатися при заведенні спадкової справи.

4. Відповідно до пункту 3.4. розділу III Положення про Спадковий реєстр реєстратор зі Спадкового реєстру на письмовий запит, складений за формою, видає: будь-якій особі у разі пред’явлення нею свідоцтва про смерть або іншого документа, що підтверджує факт смерті заповідача, спадкодавця, – витяги зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту і спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину. Крім того, підпунктом 3.4. пункту 3 наказу Міністерства юстиції України «Про затвердження Положення про Спадковий реєстр», за проведення перевірки інформації про наявність або відсутність посвідченого заповіту і спадкового договору або заведеної спадкової справи та виданих свідоцтв про право на спадщину з видачею витягу або інформаційної довідки – у розмірі п’ятдесяти однієї гривні. Отже, для прийняття спадщини та отримання інформації про те, чи залишив спадкодавець заповіт необхідно звернутися до державного або ж приватного нотаріуса.

5. Заповіт — це особисте розпорядження особи (заповідача) щодо майна, яке їй належить, майнових прав та обов’язків на випадок своєї смерті. Відповідно до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, при зверненні спадкоємця у зв’язку з відкриттям спадщини нотаріус з’ясовує відомості стосовно факту смерті спадкодавця, часу і місця відкриття спадщини, кола спадкоємців, наявності заповіту, наявності спадкового майна, його складу та місцезнаходження, необхідність вжиття заходів щодо охорони спадкового майна. Таким чином, наявність заповіту можливо дізнатися при відкритті спадщини.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: