Задача № 143

Житловий будинок зареєстрований за двома співласниками А. та Б. При цьому А. належить 67/100 часток, а Б. належить 33/100 частки. Співвласник Б. помер у 2007 році. Спадщину після смерті Б. прийняв його син В., але своїх спадкових прав не оформив та прав на нерухомість належним чином не зареєстрував. А. вирішив продати всю належну йому частку у праві власності на житловий будинок сторонній особі.

Чи зобов’язаний нотаріус при нотаріальному посвідчені договору купівлі-продажу перевірити належне виконання продавцем вимог ст. 362 ЦКУ?

Якщо так, то від кого треба вимагати відмову від переважного право купівлі частки у праві спільної часткової власності?

1. У цьому разі не має необхідності повідомляти про продаж нікого, оскільки частка Б. значно менша ніж частка А.

2. Не треба повідомляти, оскільки спадкоємець В. не звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, чим порушив вимоги ст. 1297 Цивільного кодексу України.

3. Не треба повідомляти, оскільки право власності Б. припинилося в зв’язку зі смертю.

4. Не треба повідомляти, оскільки право власності співвласника Б. припинилося в зв’язку зі смертю, а спадкоємець В. права власності не набув, оскільки не оформив та не зареєстрував це право в установленому законом порядку.

5. Заяву про відмову від переважного право купівлі частки у праві спільної часткової власності треба вимагати від спадкоємця Б., тобто його сина В.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: