Для вчинення нотаріальної дії нотаріусу подається довіреність, посвідчена консульською установою. Чи зобов’язаний нотаріус перевірити дійсність такої довіреності за допомогою Єдиного реєстру довіреностей?

Коментарів: 5
  1. Наталія

    Потрібно. Особа за кордоном, коли посвідчує у консульській установі довіреність, то одночасно з нею посвідчує (консул завіряє справжність підпису) заяву про реєстрацію довіреності та дубліката довіреності у Єдиному реєстрі довіреностей. Передає цю довіреність із заявою про реєстрацію довіреності в Україну. Представник в Україні реєструє цю довіреність у Реєстрі довіреностей у будь-якого нотаріуса на підставі заяви із засвідченим підписом довірителя.

  2. Валерій

    Дійсність нотаріально посвідченої довіреності перевіряється нотаріусом за Єдиним реєстром довіреностей, за винятком довіреностей, які посвідчено або видано за кордоном компетентними органами іноземних держав, за умови їх легалізації уповноваженими органами. Без легалізації такі довіреності приймаються нотаріусами у тих випадках, коли це передбачено законодавством України, міжнародними договорами, в яких бере участь Україна. За результатами перевірки дійсності довіреності (її дубліката) виготовляється витяг з Єдиного реєстру довіреностей, який додається до примірника правочину, що залишається у справах нотаріуса – п.3 ч. 4 глава 4 розділ І Порядку вчинення нотаріальних дій.

  3. Ирина

    2.2 Положення про Єиний реєстр довіреносте:. Реєстрація довіреностей (їх дублікатів), посвідчених посадовими, службовими особами, перерахованими в частині 3 статті
    245 Цивільного кодексу України ( 435-15 ), статтях 37 – 38 Закону
    України “Про нотаріат” ( 3425-12 ), а також відомості про
    припинення їх дії, здійснюється в Єдиному реєстрі за заявою
    довірителя про реєстрацію таких довіреностей.
    Заява про реєстрацію зазначених довіреностей надається
    Реєстратору безпосередньо довірителем.
    У разі неможливості подачі заяви на реєстрацію довіреності
    безпосередньо довірителем підпис довірителя на такій заяві повинен
    бути засвідчений підписом та печаткою особи, яка посвідчила
    довіреність.
    ст.38 ЗУ “Про нотаріат” – нотаріальні дії, винювані консульськими установами України

  4. Anna

    Я вважаю, що не зобов`язаний, оскільки консульські установи не мають доступу до Реєстру, тому не вносять туди інформацію.
    Нотаріус може за заявою довірителя її тільки зареєструвати:
    2.2. Реєстрація довіреностей (їх дублікатів), посвідчених посадовими, службовими особами, перерахованими в частині 3 статті 245 Цивільного кодексу України, статтях 37-38 Закону України “Про нотаріат”, а також відомості про припинення їх дії, здійснюється в Єдиному реєстрі за заявою довірителя про реєстрацію таких довіреностей.

  5. Константин

    Та, якщо довіреність на право розпорядження майном!
    Обов’язковій реєстрації у Єдиному реєстрі підлягають довіреності (у тому числі їх дублікати), посвідчені в нотаріальному порядку, та довіреності на право розпорядження майном, посвідчені посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів, а також відомості про припинення їх дії.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: