Відмова нотаріуса в посвідченні договору довічного утримання на частину будинку має місце, якщо:

Коментарів: 3
  1. Микола

    Звернули увагу, що вказано “частини будинку”, а не уточнено вид спільної власності, сумісна чи часткова. Питання з конкретним підвохом у якому може бути будь-що.
    Думаю питання може полягати у згоді іншого співвласника, оскільки договір довічного утримання прирівнюється до договору купівлі-продажу. Чи може питання в землі, виділеній/невиділеній під цією частиною…
    :?: :?: :?:

    1. Тетяна

      Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України Р.ІІ Гл. 1 п. 5 пп. 5.5.Правила, викладені у цьому пункті, не застосовуються при посвідченні договорів довічного утримання (догляду); спадкового договору; дарування; ренти (якщо майно передається безоплатно); пожертви, міни; міни частки майна або відчуження частки майна, виділеної за згодою співвласників чи за рішенням суду, а також у разі продажу частки у праві власності на майно з публічних торгів (аукціону).
      Тому вважаю, що згода інших співласників тут не має місця. А щодо землі – то так, актуально, якщо земля у приватній власності, то перед укладанням договору довічного утримання по частині будинку треба виділити відповідну земельну ділянку під цією частино. Та укладати договір довічного утримання і щодо частини будинку і щодо земельної ділянки.

  2. Лена

    7.3. Якщо відчужувачем є один із співвласників майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, договір довічного утримання (догляду) може бути посвідчений після визначення частки цього співвласника у спільному майні або визначення порядку користування цим майном між співвласниками.
    7.4. У разі коли предметом договору довічного утримання (догляду) є майно, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності, такий договір укладається за наявності згоди обох з подружжя.
    ЦК Стаття 747. Особливості укладення договору довічного утримання (догляду) щодо майна, що є у спільній сумісній власності
    1. Майно, що належить співвласникам на праві спільної сумісної власності, зокрема майно, що належить подружжю, може бути відчужене ними на підставі договору довічного утримання (догляду).
    У разі смерті одного із співвласників майна, що було відчужене ними на підставі договору довічного утримання (догляду), обсяг зобов’язання набувача відповідно зменшується.
    2. Якщо відчужувачем є один із співвласників майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, договір довічного утримання (догляду) може бути укладений після визначення частки цього співвласника у спільному майні або визначення між співвласниками порядку користування цим майном. Якщо набувачем неповнолiтня особа п2 ст746 ЦК

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: