Задача № 9

2 січня 2006 року помер громадянин Петренко, після смерті якого залишилось спадкове майно у вигляді квартири у місті Донецьку. До нотаріальної контори звернувся громадянин Науменко, який є онуком двоюрідної сестри спадкодавця з заявою про прийняття спадщини.

Чи належить громадянин Науменко до якої-небудь черги спадкоємців за законом? В якому випадку він може одержати свідоцтво про право на спадщину?

1. Відповідно до ч. 2 ст. 1275 ЦК України якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну. В Цивільному Кодексі передбачено шість черг спадкування за законом (ст. 1265). У шосту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.
Тобто, якщо у спадкодавця на момент відкриття спадщини вже не було живих родичів ближчого ступеня споріднення або якщо вони відмовились від прийняття спадщини, або не прийняли спадщину, то в такому разі онук двоюрідної сестри спадкодавця може одержати свідоцтво про право на спадщину за законом. Прийняти спадщину він може як спадкоємець шостої черги спадкоємців, шостого ступеня споріднення спадкоємців за законом у разі підтвердження ступеня споріднення.

2. Відповідно до ч. 2 ст. 1275 ЦК України якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну. Тобто, якщо у спадкодавця на момент відкриття спадщини вже не було живих родичів ближчого ступеня споріднення або якщо вони відмовились від прийняття спадщини, або не прийняли спадщину, то в такому разі онук двоюрідної сестри спадкодавця може одержати свідоцтво про право на спадщину за законом. Прийняти спадщину він може як спадкоємець 5 черги спадкоємців, шостого ступеня споріднення спадкоємців за законом у разі підтвердження ступеня споріднення.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені Цивільним Кодексом України (ч. 2 ст 1223 ЦК України). Припустимо, що спадкодавець не залишив заповіту, а тому спадкування буде здійснюватися за законом.

3. Відповідно до ч. 2 ст. 1275 ЦК України якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну. В Цивільному Кодексі передбачено п’ять черг спадкування за законом (ст. ст. 1261-1265). У п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

Отже, якщо у спадкодавця на момент відкриття спадщини вже не було живих родичів ближчого ступеня споріднення або якщо вони відмовились від прийняття спадщини, або не прийняли спадщину, то в такому разі онук двоюрідної сестри спадкодавця може одержати свідоцтво про право на спадщину за законом. Прийняти спадщину він може як спадкоємець 5 черги спадкоємців, шостого ступеня споріднення спадкоємців за законом у разі підтвердження ступеня споріднення.

4. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені Цивільним Кодексом України (ч. 2 ст 1223 ЦК України). Припустимо, що спадкодавець не залишив заповіту, а тому спадкування буде здійснюватися за законом. Якщо у спадкодавця на момент відкриття спадщини не було живих родичів ближчого ступеня споріднення або якщо вони не прийняли спадщину, то в такому разі онук двоюрідної сестри спадкодавця може одержати свідоцтво про право на спадщину за законом.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені Цивільним Кодексом України (ч. 2 ст 1223 ЦК України). Припустимо, що спадкодавець не залишив заповіту, а тому спадкування буде здійснюватися за законом.

5. Відповідно до ч. 2 ст. 1275 ЦК України якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну. В Цивільному Кодексі передбачено п’ять черг спадкування за законом (ст. ст. 1261-1265). У п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

Тому навіть якщо у спадкодавця на момент відкриття спадщини вже не було живих родичів ближчого ступеня споріднення або якщо вони відмовились від прийняття спадщини, або не прийняли спадщину, в будь- якому разі онук двоюрідної сестри спадкодавця не може одержати свідоцтво про право на спадщину за законом. Він не може прийняти спадщину як спадкоємець 5 черги спадкоємців восьмого ступеня споріднення спадкоємців за законом відповідно до законодавства.



Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: