Задача № 88

При наданні документів громадянином Юрченком для засвідчення копії диплома про закінчення вищого навчального закладу у Москві нотаріусом була встановлена невідповідність наданого диплому паспорту: в паспорті прізвище заявника зазначено Юрченко, а в дипломі — Юрчинко. Нотаріус відмовив у вчиненні нотаріальної дії. Чи правомірна відмова нотаріуса?

Чи необхідно встановлювати особу заявника при засвідченні вірності копії документа?

Що має роз’яснити нотаріус заявнику?

1. Нотаріус має впевнитись, що диплом про закінчення вищого навчального закладу є документом який належить особі, яка звернулася для засвідчення вірності копії шляхом подання запиту в відповідні органи державної влади. Також роз’яснити Юрченку, що документи необхідно привести у відповідність з правильним написанням прізвища, для встановлення у разі необхідності в майбутньому належності йому документа, що підтверджує освіту. І лише після підтвердження належності копії особі, яка звернулася для її засвідчення має право вчинити нотаріальну дію. 2. Нотаріус має винести постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії та роз’яснити Юрченку, що документи необхідно привести у відповідність з правильним написанням прізвища, для встановлення у разі необхідності в майбутньому належності йому документа, що підтверджує освіту.

3. Нотаріус має роз’яснити Юрченку, що документи необхідно привести у відповідність з правильним написанням прізвища, для встановлення у разі необхідності в майбутньому приналежності цього документа, що підтверджує освіту. Нотаріус має відмовити у вчинені нотаріальної дії і у разі незгоди Юрченка за його заявою винести постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

4. Відмова неправомірна, тому що нотаріуси засвідчують вірність копій документів, виданих юридичними особами за умови, що ці документи не суперечать законові, мають юридичне значення і засвідчення вірності їх копій не заборонено законом. Диплом про закінчення вищого навчального закладу є документом, засвідчення вірності копії якого відповідає діючому законодавству. При цьому встановлення належності документа, що підлягає засвідченню, особі, яка його надає не провадиться. Для засвідчення вірності копії нотаріус звіряє з оригіналом копію документа, вірність якого він засвідчує. Нотаріус повинен роз’яснити Юрченку, що документи необхідно привести у відповідність з правильним написанням прізвища, для встановлення у разі необхідності в майбутньому належності йому документа, що підтверджує освіту.

5. Відмова правомірна, тому що нотаріуси засвідчують вірність копії документів тільки тоді коли вони відповідають оригіналу та встановлено належність документа, що підлягає засвідченню особі, яка його надає, а також не суперечать законові, мають юридичне значення і засвідчення вірності їх копій не заборонено законом. Диплом про закінчення вищого навчального закладу є документом, засвідчення вірності копії якого відповідає діючому законодавству. Для засвідчення вірності копії нотаріус звіряє з оригіналом копію документа, вірність якого він засвідчує.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: