Задача № 8

У Павленка В.Г., який помер 20.03.2008, залишилися спадкоємці: дружина, син Сергій від попереднього шлюбу, який народився 18.07.1990. Спадкове майно складалося із житлового будинку, квартири, та земельної ділянки. Після закінчення шестимісячного строку (20.09.2008) з дня смерті спадкодавця до нотаріуса звернулася дружина померлого, яка фактично прийняла спадщину, та повідомила, що хоче отримати свідоцтво про право на спадщину на житловий будинок, квартиру та земельну ділянку вцілому. До нотаріуса із заявою про прийняття спадщини звернувся також повнолітній син Сергій від першого шлюбу, який проживав окремо від батька, та бажав отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на ‘А частку у спадковому майні.

Нотаріус повідомила дружині, що видати їй свідоцтва про право на спадщину на об’єкти нерухомого майна в цілому не вбачається за можливе. Дружина не погоджувалась із рішенням нотаріуса, оскільки повнолітній син пропустив строк для прийняття спадщини, та звернулася із заявою про видачу їй постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Чи правомірна відмова нотаріуса?

1. Правомірна, оскільки частку в спільному майні подружжя за законом спадкує дружина, а син матиме право спадкувати все майно після смерті матері за правом представлення.

2. Неправомірна, оскільки син пропустив строк для прийняття спадщини.

3. Правомірна, оскільки дружина спадкодавця при поданні заяви про прийняття спадщини умисно не вказала, що у спадкодавця ще є син від першого шлюбу.

4. Неправомірна, оскільки син на момент закінчення встановленого законодавством шестимісячного строку вже був повнолітнім і подав заяву про прийняття спадщини вже після шести місяців.

5. Правомірна, оскільки син на час смерті батька був неповнолітнім і вважається таким, що спадщину прийняв.



Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: