Задача № 67

За договором довічного утримання, укладеного в грудні 2009 року, громадянин К. передав у власність громадянина Д. 3-х кімнатну квартиру.

Пізніше, у серпні 2010 року, у гр. Д. виникла необхідність отримати кредит в банку, у зв’язку з чим постало питання про те, яке майно, належне гр. Д., може бути передано для забезпечення виконання зобов’язання по кредитному договору. У власності гр. Д була тільки вищезазначена квартира.

Оскільки у зв’язку з посвідченням договору довічного утримання на вищезазначену квартиру було накладено заборону відчуження, гр. К надав письмову згоду на передачу гр. Д. вищезазначеної квартири в заставу. Незважаючи на це нотаріусом було відмовлено гр. Д. у посвідчені договору застави. Чи правомірна відмова нотаріуса?

1. Ні, оскільки наявна згода відчужувана.

2. Так, оскільки сторонами договору іпотеки повинні виступати як відчужував, так і набувач за договором довічного утримання.

3. Так, оскільки таке майно може бути передано в заставу тільки відчужувачем за договором довічного утримання.

4. Так, оскільки не знята заборона щодо відчуження, накладена у зв’язку з посвідченням договору довічного утримання.

5. Так, оскільки набувач за договором довічногоутримання не має права до смерті відчужувана укладати щодо даного майна договір застави (ст. 754 ЦК).

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: