Задача № 64

Горбатюк І.П. помер у 2009 р., проте склав заповіт в якому заповів усе своє майно (1/2 частину житлового будинку, квартиру земельну ділянку) Рудаковій О.С. Після смерті Горбатюк І.П. за оформленням спадкових прав до нотаріальної контори звернулись Рудакова О.С. та непрацездатні дружина спадкодавця та онук, батьки якого загинули в автомобільній катастрофі раніше ніж помер Горбатюк І.П. Визначте частку кожного спадкоємця в спадковому майні.

1. За заповітом Рудакова О.С. отримує 7/8 частки від належної спадкодавцю частини будинку, 1/2 частки квартири, 1/2 земельної ділянки. Відповідно до ст. 69 ЗУ «Про нотаріат» нотаріус також перевіряє коло осіб, які мають право на частку в спадщині за законом. Частку у спадщині за законом отримує непрацездатна дружина спадкодавця: 1/16 частку будинку, 1/4 частку квартири та 1/4 частку земельної ділянки. Непрацездатний онук Горбатюк І.П. також має права обов’язкову частку за законом у спадщині. Відповідно до ст.1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини за правом представлення. Тому, онук спадкодавця отримує: 1/4 частку квартири та 1/4 частку земельної ділянки.

2. Відповідно до ст. 1236 ЦК України заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Отже, Рудакова О.С. спадкує все майно спадкодавця, а саме: 1/2 частину житлового будинку, квартиру та земельну ділянку.

3. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти та онуки спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка) відповідно до ст. 1241 ЦК України. Обов’язкову частку у спадщині отримують непрацездатна дружина спадкодавця, непрацездатний онук спадкодавця: по 1/8 частці будинку, 1/4 частці квартири та 1/4 частці земельної ділянки (незалежно від заповіту). Рудакова О.С. отримує 3/4частки від усього майна: 6/8 частки будинку, 3/4 частки квартири, 3/4 земельної ділянки.

4. За заповітом Рудакова О.С. отримує 3/8 частки будинку, 1/2 частки квартири, 1/2 земельної ділянки. Відповідно до ст. 69 ЗУ «Про нотаріат» нотаріус також перевіряє коло осіб, які мають право на обов’язкову частку в спадщині. Обов’язкову частку у спадщині отримує непрацездатна дружина спадкодавця: 1/4 частку будинку, 1/4 частку квартири та 1/4 частку земельної ділянки (незалежно від заповіту). Непрацездатний онук Горбатюк І.П. має права на обов’язкову частку у спадщині Відповідно до ст.1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини. Тому, онук спадкодавця отримує: 1/4 частку будинку, 1/4 частку квартири та 1/4 частку земельної ділянки.

5. Згідно умов задачі спадкоємців за законом двоє. За заповітом Рудакова О.С. отримує 3/8 частки будинку, 3/4 частки квартири, 3/4 земельної ділянки. Відповідно до ст. 69 ЗУ «Про нотаріат» нотаріус також перевіряє коло осіб, які мають право на обов’язкову частку в спадщині. Обов’язкову частку у спадщині отримує непрацездатна дружина спадкодавця: 1/8 частку будинку, 1/4 частку квартири та 1/4 частку земельної ділянки (незалежно від заповіту). Непрацездатний онук Горбатюк І.П. не має права на обов’язкову частку у спадщині відповідно до ст. 1241 ЦК України, оскільки Горбатюк І.П. заповів усе своє майно Рудаковій О.С.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: