Задача № 61

15 липня 2010 року помер гр.Сидоренко С.П., який був інвалідом І групи. 27 серпня 2010 року до нотаріальної контори звернулась дружина спадкодавця – гр.Сидоренко О.М. з заявою про прийняття спадщини за законом після смерті чоловіка. Інші спадкоємці з заявами про прийняття спадщини після смерті гр.Сидоренка С.П. до нотаріальної контори не звертались. З березня 2011 року до нотаріальної контори звернулась дружина спадкодавця – гр.Сидоренко О.М. з проханням видати їй свідоцтво про право на спадщину за законом на грошову суму: компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля, належну її чоловіку – інваліду 1 групи. Проконсультуйте.

1. Відповідно до ст.1219 Цивільного кодексу України не входять до складу спадщини права та обов’язки, які нерозривно пов’язані з особою спадкодавця, зокрема, особисті немайнові права; право на участь у товариствах та право членства в об’єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я; права на аліменти, пенсію, іншу допомогу, встановлену законом. Отже, дружина має право спадкувати грошову компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля.

2. Відповідно до ст. 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Згідно ст. 70 Сімейного кодексу України у разі поділу майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, або смерті одного з них частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. Тому, дружина має право отримати свідоцтво про право на спадщину на /г частку від грошової суми.

3. Відповідно до ст. 1218 Цивільного кодексу України не входять до складу спадщини права та обов’язки, що нерозривно пов’язані з особою спадкодавця. Тому, компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля, належну її чоловіку – інваліду 1 групи, Сидоренко О.М. спадкувати за законом не має право. Дана норма обмежує право на спадкування вищевказаних прав та обов’язків у зв’язку зі спливом строку давності отримання компенсації.

4. Відповідно до ст.1219 Цивільного кодексу України не входять до складу спадщини права та обов’язки, які нерозривно пов’язані з особою спадкодавця, зокрема, право на допомогу або інші виплати, встановлені законом. Згідно п.7 Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт та технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування затвердженого Постановою КМУ від 14.02.2007 року № 228, не виплачені вчасно з незалежних від інваліда причин компенсації, виплачуються одному з членів його сім’ї (за згодою інших).

5. Відповідно до ст. 1219 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. Дружина спадкодавця належить до першої черги спадкоємців за законом, а тому вона має право на спадщину за законом на грошову суму.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: