Задача № 54

Спадкоємцями за законом померлого Ковальчука А.П. є його дружина, мати і донька від першого шлюбу. Заповіт відсутній. Спадковим майном є: /г частка квартири та автомобіль. До нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину звернулись мати та донька померлого, які не в змозі надати правовстановлюючи документи на майно, оскільки вони знаходяться у дружини померлого.

Які дії нотаріуса?

1. Нотаріус має прийняти заяви про видачу свідоцтв про право на спадщину, та рекомендувати матері та доньці померлого отримати дублікат правовстановлюваних документів.

2. Нотаріус зобов’язаний повідомити правоохоронні органи, які мають вжити заходів щодо вилучення документів у дружини спадкодавця.

3. Нотаріус повинен витребувати документи у дружини спадкодавця, шляхом звернення до підприємства, установи, організації де працює дружина спадкодавця.

4. Нотаріус видає свідоцтва про право на спадщину відповідно до відомостей, які містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Єдиному державному реєстрі Державтоінспекції.

5. Нотаріус може видати постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії на підставі того, що у спадкоємців відсутні документи, які необхідні для вчинення нотаріальної дії відповідно до ст. 49 Закону України «Про нотаріат». В свою чергу, нотаріус має порадити спадкоємцям звернутися до суду.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: