Задача № 53

Гр. Ш. заповіла належний їй жилий будинок синові. Її дочка, інвалід І групи, подала заяву про прийняття спадщини та померла через два місяці після смерті матері. У дочки гр. Ш. є син гр. К.

Чи можна видати свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку по спадковій трансмісії ?

1. Відповідно до ст.1241 ЦКУ повнолітні непрацездатні діти спадкодавця спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Отже, дочка спадкодавці мала б право на ‘/^(обов’язкова частка від ‘А) жилого будинку (за умови, що на час відкриття спадщини було лише 2 спадкоємця за законом: син та дочка). Таким чином, свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку по спадковій трансмісії видати не можна, але треба мати на увазі, що спадкова трансмісія має місце у тому випадку, коли спадкоємець не встиг прийняти спадщину. Тому, відповідно до ст. 1268 ЦКУ спадщина належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, 1/4 частина спадкового майна, що не встигла отримати дочка, входить до складу спадкового майна після її смерті і спадкується її дочкою за законом в загальному порядку. Відповідно до ст.1241 ЦКУ повнолітні непрацездатні діти спадкодавця спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Отже, дочка спадкодавці мала б право на 1/2 жилого будинку (за умови, що на час відкриття спадщини було лише 2 спадкоємця за законом: син та дочка). Крім того, відповідно до ст.1276 ЦКУ, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

2. Відповідно до ст.1241 ЦКУ повнолітні непрацездатні діти спадкодавця спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Отже, дочка спадкодавці мала б право на ‘/^(обов’язкова частка від 14) жилого будинку (за умови, що на час відкриття спадщини було лише 2 спадкоємця за законом: син та дочка). Крім того, відповідно до ст.1276 ЦКУ, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія). Таким чином, свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку по спадковій трансмісії видати не можна, але треба мати на увазі, що спадкова трансмісія має місце у тому випадку, коли спадкоємець не встиг прийняти спадщину, а за умовами задачі – дочка прийняла спадщину, але не встигла оформити свої спадкові права. Тому, оскільки відповідно до ст. 1268 ЦКУ спадщина належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, 1/4 частина спадкового майна, що не встигла отримати дочка, входить до складу спадкового майна після її смерті і спадкується її ДОЧКОЮ за законом в загальному порядку. Відповідно до ст. 1241 ЦКУ повнолітні непрацездатні діти спадкодавця спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Отже, дочка спадкодавці мала б право на 1/2 жилого будинку (за умови, що на час відкриття спадщини було лише 2 спадкоємця за законом: син та дочка). Крім того, відповідно до ст.1276 ЦКУ, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія). Свідоцтво на 1/4 частку будинку буде видане за законом після спадкодавця дочки її СИНУ. Трансмісії немає.

3. Відповідно до ст.1268 ЦКУ спадщина належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, 1/4 частина спадкового майна, що не встигла отримати дочка, входить до складу спадкового майна після її смерті і спадкується її дочкою за законом в загальному порядку. Відповідно до ст. 1241 ЦКУ повнолітні непрацездатні діти спадкодавця спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Отже, дочка спадкодавці мала б право на 1/2 жилого будинку (за умови, що на час відкриття спадщини було лише 2 спадкоємця за законом: син та дочка). Крім того, відповідно до ст.1276 ЦКУ, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

4. Відповідно до ст. 1241 ЦКУ повнолітні непрацездатні діти спадкодавця спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Крім того, відповідно до ст.1276 ЦКУ, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія). Таким чином, свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку по спадковій трансмісії видати не можна, але треба мати на увазі, що спадкова трансмісія має місце у тому випадку, коли спадкоємець не встиг прийняти спадщину, а за умовами задачі – дочка прийняла спадщину, але не встигла оформити свої спадкові права. Тому, оскільки відповідно до ст.1268 ЦКУ спадщина належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, 1/4 частина спадкового майна, що не встигла отримати дочка, входить до складу спадкового майна після її смерті і спадкується її дочкою за законом в загальному порядку.

5. Відповідно до ст.1241 ЦКУ повнолітні непрацездатні діти спадкодавця спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Отже, дочка спадкодавці мала б право на ‘/((обов’язкова частка від Уз) жилого будинку (за умови, що на час відкриття спадщини було лише 2 спадкоємця за законом: син та дочка). Крім того, відповідно до ст.1276 ЦКУ, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія). Таким чином, свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку по спадковій трансмісії видати не можна, але треба мати на увазі, що спадкова трансмісія має місце у тому випадку, коли спадкоємець не встиг прийняти спадщину, а за умовами задачі – дочка прийняла спадщину, але не встигла оформити свої спадкові права. Тому, Відповідно до ст.1241 ЦКУ повнолітні непрацездатні діти спадкодавця спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Трансмісії немає.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: