Задача № 50

Громадянин Іванов Л.В. помер 7 липня 2007 року. У 2004 році він склав заповіт на все майно на користь дочки, а у 2006 році він склав заповідальне розпорядження на грошові вклади у банківській установі на користь сина.

Які свідоцтва про право на спадщину будуть видані?

1. Згідно ст. 1228 ЦК України вкладник має право розпорядитися правом на вклад у банку (фінансовій установі) на випадок своєї смерті, зробивши відповідне розпорядження банку (фінансовій установі). Право на вклад не входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним. Виходячи з умов задачі, заповіт складений до заповідального розпорядження, тому дочка отримує все майно спадкодавця (свідоцтво про право на спадщину за заповітом) тільки за умови, якщо син померлого отримає грошовий вклад батька у банку.

2. Дочка отримає у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину за заповітом на все окрім грошових вкладів. Сину необхідно звернутися в банк для отримання грошових вкладів, оскільки грошові вклади за заповідальним розпорядження не входять до складу спадщини.

3. До обов’язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов’язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця. Ст. 1237 Цивільного кодексу України відказоодержувачами можуть бути особи, які входять, а також ті, які не входять до числа спадкоємців за законом. Тому, враховуючи той факт, що син спадкодавця був позбавлений спадщини, він буде мати право отримати грошовий вклад батька у банку тільки після прийняття спадщини та отримання нею свідоцтва про право на спадщину.

4. Згідно ст. 1228 ЦК України вкладник має право розпорядитися правом на вклад у банку (фінансовій установі) на випадок своєї смерті, склавши заповіт або зробивши відповідне розпорядження банку (фінансовій установі). Право на вклад входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним. Заповіт, складений після того, як було зроблене розпорядження банку (фінансовій установі), повністю або частково скасовує його, якщо у заповіті змінено особу, до якої має перейти право на вклад, або якщо заповіт стосується усього майна спадкодавця. Виходячи з умов задачі, заповіт складений до заповідального розпорядження, тому дочка отримує все майно спадкодавця (свідоцтво про право на спадщину за заповітом), за винятком грошових вкладів, які спадкує син померлого (свідоцтво про право на спадщину за заповідальним розпорядженням).

5. Дочка отримає у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину за заповітом на все майно.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: