Задача № 48

Після смерті 01.02.2006 громадянина Онуфрієнко спадкоємцями за заповітом на його житловий будинок є громадянка Данильчук та Лисиця, які не є спадкоємцями за законом. Спадкоємцями за законом є дружина померлого, 1927 року народження, інвалід другої групи, дочка померлого, 1954 року народження. Усі спадкоємці, як за заповітом, так і за законом, звернулись за одержанням свідоцтва про право на спадщину.

Хто і в яких частках буде спадкувати майно, яке складається з житлового будинку, який раніше був подарований заповідачу його батьком?

1. Згідно ст.1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Відповідно до ст. 1236 ЦК України заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Спадкове майно є особистою приватною власністю спадкодавця, оскільки належало на підставі договору дарування (ч. 1 п. 2 ст. 57 СК України). Підкреслимо, що дочці померлого на день відкриття спадщини 54 роки, що не дає їй право на обов’язкову частку. Отже, дружина громадянина Онуфрієнко має право на 1\4 частку від спадкового майна, громадянки Данильчук та Лисиця – по 3/8 частки від спадщини за заповітом.

2. Відповідно до ст.1243 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, 2/3 частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Відповідно до ст. 1245 ЦК України розмір обов’язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення. Відповідно до ст. 1236 ЦК України заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини. Спадкове майно є особистою приватною власністю спадкодавця, оскільки набуте ним до шлюбу (ч. 1 п. 2 ст. 57 СК України). Підкреслимо, що дочці померлого на день відкриття спадщини 54 роки, тобто вона досягла пенсійного вікущо не дає їй право на обов’язкову частку. Отже, дружина громадянина Онуфрієнко має право на 1\3 частку від спадкового майна, громадянки Данильчук та Лисиця – по 3/4 частці від спадщини за заповітом.

3. Згідно ст.1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця спадкують незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Розмір обов’язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення. Відповідно до ст. 1236 ЦК України заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Спадкове майно є особистою приватною власністю спадкодавця (ч. 1 п. 2 ст. 57 СК України). Отже, дружина громадянина Онуфрієнко має право на 1\3 частку від спадкового майна, донька Онуфрієнко також має право на 1\3 частку від спадкового майна, громадянки Данильчук та Лисиця разом – по 1/3 частку від спадщини за заповітом.

4. Відповідно до ст.1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, 2/3 частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Розмір обов’язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення. Відповідно до ст. 1236 ЦК України заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Спадкове майно є особистою приватною власністю спадкодавця, оскільки належало на підставі договору дарування (ч. 1 п. 2 ст. 57 СК України). Підкреслимо, що дочці померлого на день відкриття спадщини 54 роки, що дає їй право на обов’язкову частку. Отже, дружина громадянина Онуфрієнко має право на 1/3 частку від спадкового майна, донька Онуфрієнкотакож має право на 1\3 частку від спадкового майна, громадянки Данильчук та Лисиця – по 1/6 частці від спадщини за заповітом. 5. Відповідно до ст.1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, 2/3 частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Розмір обов’язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення. Відповідно до ст. 1236 ЦК України заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Спадкове майно є особистою приватною власністю спадкодавця, оскільки належало на підставі договору дарування (ч. 1 п. 2 ст. 57 СК України). Підкреслимо, що дочці померлого на день відкриття спадщини 54 роки, що не дає їй право на обов’язкову частку. Отже, дружина громадянина Онуфрієнко має право на 1\3 частку від спадкового майна, громадянки Данильчук та Лисиця – по 1/3 частці від спадщини за заповітом.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: