Задача № 46

«Райагрохім» з проханням нотаріально посвідчити з переможцем аукціону Петренко І. В. договір купівлі – продажу придбаного на аукціоні нерухомого майна. Продаж майна проводився в порядку провадження справи про банкрутство, яке розташоване в місті Тростоянець Сумської області та належить ПАТ «Райагрохім». Аукціон проводився в місті Суми Сумською регіональною біржею. Дії нотаріуса?

1. Продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів. За договором про проведення аукціону організатор аукціону зобов’язується за свій рахунок провести аукціон та укласти договір з його переможцем, а замовник – сплатити організаторові аукціону обумовлену договором винагороду. Договір купівлі-продажу майна має бути нотаріально посвідчений та підлягає державній реєстрації.

2. Продаж майна боржника в провадження у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленим Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» шляхом проведення торгів у формі аукціонів. Продаж майна на аукціоні оформлюється договором купівлі – продажу, який укладається власником майна чи замовником аукціону з переможцем торгів. Такий договір має бути посвідчений нотаріусом відповідно до вимог ст. 55 Закону України «Про нотаріат» за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину. Також цей договір відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» може бути укладений за місцем проведення аукціону. 3. Відповідно до ст. 50 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» обов’язковими умовами договору купівлі-продажу майна на аукціоні є: відомості про майно, його склад, характеристика; ціна продажу майна; порядок і строк передачі майна покупцю; відомості про наявність або про відсутність обтяжень стосовно майна; інші умови, передбачені законодавством України. Укладений на аукціоні договір купівлі-продажу нерухомого майна підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню. Передача майна замовником аукціону і прийняття його покупцем здійснюється за передавальним актом, що підписується сторонами і оформлюється відповідно до законодавства шляхом вчинення посвідчувального напису нотаріуса.

4. Продаж майна боржника в провадження у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленим Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» шляхом проведення торгів у формі аукціонів. Продажу підлягають всі види майна боржника, призначеного для здійснення господарської діяльності, за винятком прав і обов’язків, які не можуть бути передані іншим особам. Продаж майна на аукціоні оформлюється договором купівлі – продажу, який укладається власником майна чи замовником аукціону з покупцем. Такий договір має бути посвідчений нотаріусом відповідно до вимог ст. 50 Закону України «Про нотаріат» за місцем проведення аукціону.

5. Продаж майна боржника в провадження у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленим Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» шляхом проведення торгів у формі аукціонів. Відповідно до ст. 75 цього ж Закону нотаріус видає набувачу нерухомого майна свідоцтво про придбання нерухомого майна на аукціоні. Таке свідоцтво видається нотаріусом за місцезнаходженням нерухомого майна – відповідно до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Підставою для видачі свідоцтва є акт про передавання права власності на придбане майно, що підписується сторонами, та протокол про проведення аукціону, складений організатором аукціону. До протоколу обов‘язково має бути доданий засвідчений організатором текст договору, вказаний в оголошені про проведення аукціону (в якому мають бути відсутні умови про ціну та зазначення особи покупця).

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: