Задача № 45

гр.Петренко І.П. помер у м.Москва, РФ, де постійно мешкав до дня смерті. Після його смерті залишилося спадкове майно, яке складалося з квартири у м.Черкаси, грошових внесків в Ощадбанках м.Москви та м.Черкаси. Де будуть видаватися свідоцтва про право на спадщину?

Які особливості видачі цих свідоцтв?

1. Свідоцтво про право на спадщину на квартиру, що знаходиться в м. Черкаси, буде видано нотаріусом м. Черкаси (за місцем знаходження нерухомого майна – п. 2 ст. 45 Конвенції «Про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах» від 22.01.1993). Свідоцтво про право на спадщину на грошові внески в Ощадбанках м. Москви та м. Черкаси – буде видано нотаріусом м. Москви (за місцем постійного проживання Петренка І.П. — п. 1 ст. 45 Конвенції «Про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах» від 22.01.1993).

2. Відповідно до ч. 1 ст. 70 ЗУ «Про міжнародне приватне право» спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. Вибір права спадкодавцем буде недійсним, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося. Отже, спадкова справа має заводитись та свідоцтва про право на спадщину мають бути видані нотаріусом м. Москви.

3. Відповідно до ч. 2 ст. 34 ЗУ «Про міжнародне публічне право», Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31.05.1997 р. свідоцтво про право на спадщину на квартиру, що знаходиться в м. Черкаси, свідоцтво про право на спадщину на грошові внески в Ощадбанках м. Москви та м. Черкаси будуть видані нотаріусом м. Москви.

4. Свідоцтво про право на спадщину на квартиру, що знаходиться в м. Черкаси, буде видано нотаріусом м. Москви (за місцем постійного проживання Петренка І.П. — п. 2 ст. 45 Конвенції «Про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах» від 22.01.1993). Свідоцтво про право на спадщину на грошові внески в Ощадбанках м. Москви та м. Черкаси – буде видано нотаріусом м. Черкаси (за принципом громадянства – п. 1 ст. 45 Конвенції «Про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах» від 22.01.1993).

5. Відповідно до ч. 2 ст. 47 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31.05.1997 р. свідоцтво про право на спадщину на квартиру, що знаходиться в м. Черкаси буде видано нотаріусом м. Черкаси (за місцем знаходження нерухомого майна). Відповідно до ч. З ст. 47 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31.05.1997 р. свідоцтво про право на спадщину на грошові внески в Ощадбанках м. Москви та м. Черкаси будуть видані нотаріусом м. Москви (за принципом громадянства).

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: