Задача № 36

У травні 2011 року А. склала заповіт, за яким все належне їй майно заповіла малолітній доньці Б. та підпризначила спадкоємця – свою мати В., непрацездатну за віком. 18 березня 2014 року внаслідок пожежі А. і її малолітня донька Б. померли. Після смерті А. до нотаріальної контори звернулася В., мати померлої з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Чи може нотаріус видати таке свідоцтво про право на спадщину?

1. Згідно ст. 1235 ЦКУ заповідач не може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Тому, нотаріус не може видати свідоцтво про право на спадщину за заповітом.

2. Згідно ст.1244 ЦКУ заповідач має право призначити іншого спадкоємця на випадок, якщо спадкоємець, зазначений у заповіті, помре до відкриття спадщини, не прийме її або відмовиться від її прийняття чи буде усунений від права на спадкування, а також у разі відсутності умов, визначених у заповіті. Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини(ст.1222 ЦКУ). Нотаріус може видати свідоцтво про право на спадщину за заповітом підпризначеному спадкоємцю, оскільки спадкоємець померла на час відкриття спадщини.

3. Згідно ст.1244 ЦКУ заповідач має право призначити іншого спадкоємця на випадок, якщо спадкоємець, зазначений у заповіті, помре до відкриття спадщини, не прийме її або відмовиться від її прийняття чи буде усунений від права на спадкування, а також у разі відсутності умов, визначених у заповіті. Відповідно до ч. 4 ст. 1220 ЦКУ якщо кілька осіб, які могли б спадкувати одна після одної померли під час спільної для них небезпеки (стихійного лиха, аврії, катастрофи тощо) припускається, що вони померли одночасно. У цьому випадку спадщина відкривається одночасно і окремо щодо кожної з цих осіб. Отже, нотаріус може видати свідоцтво про право на спадщину за заповітом підпризначеному спадкоємцю, а спадщина щодо малолітньої доньки Б. відкривається окремо. (???)

4. Чинним ЦКУ не передбачена ситуація, коли заповідач вказує спадкоємців, один з яких спадкує майно на випадок смерті іншого. Фактично підпризначення спадкоємця не заборонена ЦКУ, але нотаріус не має підстав для видачі свідоцтва про право на спадщину ні за законом, ні за заповітом. Отже, нотаріус повинен запропонувати спадкоємцю В. звернутися до суду для визначення порядку спадкування.

5. Відповідно до ст. 1223 ЦКУ право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. У зв’язку з тим, що спадкоємцем спадщина не прийнята, свідоцтво про право на спадщину повинно бути видано спадкоємцям за законом, визначеним у статтях 1261-1265 цього Кодексу.



Коментарів: 1
  1. Наталія

    Вірний 3 варіант, відзив дівчини з екзамена за практику 48.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: