Задача № 32

Після смерті гр. К. залишилася спадщина – квартира. На день відкриття спадщини з’ясувалося, що є такі спадкоємці: чоловік гр. К., неповнолітня дочка гр. А., син гр. С. від першого шлюбу померлої, дочка сина гр. С. (онука померлої), повнолітня дочка гр. К. від першого шлюбу.

Син гр. С. помер, не встигши прийняття спадщину. Повнолітня дочка спадкодавці відмовилася від спадщини на користь свого батька.

Хто буде закликаний до спадщини і яка частина спадщини йому буде належати, якщо квартира була куплена під час сумісного проживання подружжя за спільні кошти (другий шлюб)?

1. Спадкове майно буде складатись з 1/2 частини квартири. Спадщина має розподілятися між двома спадкоємцями. Кожен з них одержить по 1/4 частці від спадкового майна.

2. Закликатись до спадщини буде чоловік, повнолітня дочка, другий чоловік, неповнолітня дочка, онука.

3. Квартира куплена під час шлюбу, отже, 1/2 частина належить чоловіку. Спадкове майно буде складатись з 1/2 частини квартири. Повнолітня дочка спадкодавці не може відмовитись від спадщини на користь свого батька, адже він не входить в жодну з черг спадкоємців, (ст. 1274 ЦКУ). Отже, спадщина має розподілятися між трьома: другим чоловіком померлої, неповнолітньою дочкою та онукою (спадкова трансмісія). Кожен з них одержить по 1/3 частці від спадкового майна, а саме: чоловік померлої К.-1/6, неповнолітня дочка А.-1/6, онук(син гр. С)-1/6.

4. Квартира куплена під час шлюбу, отже, 1/2 частина належить чоловіку. Спадщина має розподілятися між трьома: кожен з них одержить по 1/3 частці від спадкового майна.

5. Спадщина буде розділена між чотирма спадкоємцями. Кожен з них отримає по ‘А частці від спадкового майна.



Коментарів: 1
  1. Наталія

    Правильна виділена. 45 на іспиті.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: