Задача № 3

Між громадянин Осьовим О.Г. та Колотюк П.О. був укладений договір дарування автомобіля. Внаслідок недоліку подарованого автомобіля був травмований Чалий А.К.

Що мав роз’яснити нотаріус при посвідченні вказаного договору?

1. Нотаріус повинен роз’яснити вимоги статті 721 ЦК України. Якщо дарувальникові відомо про недоліки речі, що є дарунком, або її особливі властивості, які можуть бути небезпечними для життя, здоров’я, майна обдаровуваного або інших осіб, він зобов’язаний повідомити про них обдаровуваного. Дарувальник, якому було відомо про недоліки або особливі властивості подарованої речі і який не повідомив про них обдаровуваного, зобов’язаний відшкодувати шкоду, завдану майну, та шкоду, завдану каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю в результаті володіння чи користування дарунком.

2. У тому разі, якщо нотаріус роз’яснив положення статті 721 ЦК України при укладанні договору дарування, проте Осьовий О. Г. не повідомив обдарованому про недоліки автомобіля, він повинен відшкодувати обдаровано йому шкоду заподіяну внаслідок травмування.

3. Нотаріус повинен роз’яснити вимоги статті 721 ЦК України. Якщо нотаріус не роз’яснить, то він буде нести солідарну відповідальність разом з Осьовим О. Г. перед обдаровуваним.

4. Нотаріус не змушений роз’яснювати норми законодавства, які є доступними для всіх, і сторони мають змогу самостійно ознайомитися з положеннями ЦК України. Дарувальник, якому було відомо про недоліки або особливі властивості подарованої речі і який не повідомив про них обдаровуваного, зобов’язаний відшкодувати шкоду, завдану майну, та шкоду, завдану каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю в результаті володіння чи користування дарунком.

5. Нотаріус повинен роз’яснити вимоги статті 721 ЦК України сторонам, які укладають договір. У разі наявності недоліку автомобіля, у зв’язку з яким відбулося травмування, нотаріус взагалі немає права посвідчити договір, предметом якого є пошкоджене майно.



Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: