Задача № 28

Спадкодавець помер 05 січня 2006 року. До нотаріуса 03 липня 2006 року звернулася рідна сестра спадкодавця з вимогою прийняти від неї заяву про прийняття спадщини, тому що відповідно до її пояснень, спадкоємці за законом першої черги, діти спадкодавця, до моменту звернення її до нотаріуса не подали заяву про прийняття спадщини або про відмову від неї та виїхали до держави Ізраїль. Батьки спадкодавця померли до відкриття спадщини. За відомостями житлового органу з спадкодавцем дійсно були прописані його діти та виписались до відкриття спадщини.

Які мають бути дії нотаріуса? Обгрунтуйте відповідь.

1. В даному випадку слід дотримуватися ч. 1 ст. 1272 ЦК України: якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Зазначимо, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги.
Згідно ст. 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері, рідні дядько та тітка спадкодавця. На підставі цього нотаріус повинен прийняти заяву про прийняття спадщини від рідної сестри спадкодавця та роз’яснити їй, що відповідно до ст.1262 ЦК України вона може прийняти спадщину, тому що є спадкоємцем 2 черги.
На підставі відомостей житлового органу про те, що з спадкодавцем дійсно були прописані його діти та виписались до відкриття спадщини, а також їх виїзд за кордон свідчить про факт відсутності дітей померлого, тобто спадкоємців першої черги.
Оскільки у сестри спадкодавця право на прийняття спадщини виникає у разі неприйняття спадщини дітьми спадкодавця, тобто їх відсутності, тоді термін для прийняття нею спадщини встановлюється в 3 місяці (ч.2 ст.1270 ЦК України).

2. Якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав заяву про відкритття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Зазначимо, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.
Згідно ст. 67 ЗУ «Про нотаріат» у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері,рідні дядько та тітка спадкодавця. На підставі цього нотаріус повинен прийняти заяву про прийняття спадщини від рідної сестри спадкодавця та роз’яснити їй, що відповідно до ст.1262 ЦК України вона може прийняти спадщину, тому що є спадкоємцем 2 черги. Оскільки у неї право на прийняття спадщини виникає у разі неприйняття спадщини дітьми спадкодавця, то термін для прийняття нею спадщини встановлюється в 2 місяці з моменту неприйняття спадщини спадкоємцями 1 черги (ч.2 ст. 1270 ЦК України).

3. В даному випадку слід дотримуватися ч. 1 ст. 1272 ЦК України: якщо спадкоємець протягом дев’яти місяців не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Зазначимо, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.
Згідно ст. 1262 ЦК України у третю чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері. На підставі цього нотаріус повинен прийняти заяву про прийняття спадщини рідної сестри спадкодавця та роз’яснити їй, що відповідно до ст.1262 ЦК України вона може прийняти спадщину, тому що є спадкоємцем третьої черги, скільки у неї право на прийняття спадщини виникає у разі неприйняття спадщини дітьми спадкодавця (ч.2 ст.1270 ЦК України).

4. В даному випадку слід дотримуватися ч. 1 ст. 1272 ЦК України: якщо спадкоємець не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Зазначимо, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, відмови від відкриття спадщини.
Згідно ст. 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері, інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно. На підставі цього нотаріус повинен прийняти заяву про прийняття спадщини рідної сестри спадкодавця та роз’яснити їй, що вона може прийняти спадщину, тому що є спадкоємцем другої черги другого ступеня споріднення, оскільки у неї право на прийняття спадщини виникає у разі неприйняття спадщини дітьми спадкодавця (ч.2 ст. 1270 ЦК України).

5. В даному випадку слід дотримуватися ч. 1 ст. 1272 ЦК України: якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Зазначимо, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.
Згідно ст. 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері. На підставі цього нотаріус повинен прийняти заяву про прийняття спадщини від рідної сестри спадкодавця та роз’яснити їй, що відповідно до ст.1262 ЦК України вона може прийняти спадщину, тому що є спадкоємцем 2 черги. Оскільки у неї право на прийняття спадщини виникає у разі неприйняття спадщини дітьми спадкодавця, то термін для прийняття нею спадщини встановлюється в 3 місяці з моменту неприйняття спадщини спадкоємцями 1 черги (ч.2 ст.1270 ЦК України).



Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: