Задача № 2

16.09.2007 померла Ляшенко О.Д., яка 30.07.1996 склала заповіт, відповідно до якого все своє майно в рівних частинах заповіла дітям Віктору та Валентині. Спадкове майно складається з житлового будинку. Син спадкодавиці Віктор помер 07.03.2006 р. до відкриття спадщини, тобто до 16.09.2007 р.

До нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину (на житловий будинок) звернулася Валентина.

Померлий Віктор має сина.

Яким чином буде видана спадщина?

1. Відповідно до положень ЦК України особа не може одночасно спадкувати за законом і за заповітом. Тому, Валентина має відмовитися від спадщини за заповітом та спадкувати свою частку в спадщині за законом, яка становить 1/2 Сину Віктору буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/2 частку.

2. На 1/2 частку житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині, а на 1/2 частку буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом сину Віктора.

3. На весь житловий будинок буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині.

4. На 1/2 частку житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині, а на 1/2 частку буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом сину Віктора.

5. На 1/2 частку житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині, на 1/4 частку житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом Валентині та на 1/4 частку буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом сину Віктора.



Коментарів: 1
  1. Dorothy

    Відповідь 3. На весь житловий будинок буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині.

    Стаття 1266. Спадкування за правом представлення
    1. Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: