Задача № 186

В катастрофі загинуло подружжя В., яке мешкало в м. Києві. Чоловік пережив дружину на дві доби. Згідно нотаріального опису їх майно включало в себе: дім, який знаходився в Чернігові, в якому жила пенсіонерка Т.- мати чоловіка В., автомобіль “АУДІ”, що куплено подружжям за час шлюбу та було зареєстровано на ім’я дружини, який дружина заповіла чоловікові В.; різні предмети домашньої обстановки та вжитку в м. Києві; меблі, телевізор, килим у домі, який знаходиться в м. Чернігові.

Батьки подружжя, син дружини звернулися до нотаріуса з проханням пояснити, на яке майно вони мають право як спадкоємці?

1. Враховуючи те, що чоловік пережив дружину на дві доби, то в цьому випадку застосовуються норми статті 1268 Цивільного кодексу України, а саме: спадкоємець помер після відкриття спадщини, але встиг її прийняти, оскільки проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Спакоємці, які мешкали разом зі спадкодавцем мають переважне право перед іншими на виділ їм в натурі предметів домашньої обстановки та вжитку в м. Києві в розмірі їх частки в спадщині яка їм належить. Рухоме майно за згодою спадкоємців може бути розділено між ними без отримання свідоцтва про право на спадщину. Таким чином у дружини спадкове майно складає з 14 будинку, 14 майна. Після її смерті спадщину отримають: мати по 1/8 частині будинку та майна, батько по 1/8 будинку та майна, син 1/8 частину будинку та майна. Після смерті чоловіка залишилося спадкове майно, що складається з 5/8 будинку, 5/8 майна та цілого автомобіля. Спадщину отримають батьки по 5/16 будинку, 5/16 майна та по 14 автомобіля.

2. Рухоме майно за згодою спадкоємців може бути розділено між ними без отримання свідоцтва про право на спадщину. Таким чином у дружини спадкове майно складає з 14 будинку, 14 майна. Після її смерті спадщину отримають: мати по 1/8 частині будинку та майна, батько по 1/8 будинку та майна, син 1/8 частину будинку та майна. Після смерті чоловіка залишилося спадкове майно, що складається з 5/8 будинку, 5/8 майна та цілого автомобіля. Спадщину отримають батьки по 5/16 будинку, 5/16 майна та по 14 автомобіля.

3. Враховуючи те, що чоловік пережив дружину на дві доби, то в цьому випадку застосовуються норми статті 1266 Цивільного кодексу України (право представлення), а саме: спадкоємець за заповітом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини переходить до його спадкоємців. Спакоємці, які мешкали разом зі спадкодавцем мають переважне право перед іншими на виділ їм в натурі предметів домашньої обстановки та вжитку в м. Києві в розмірі їх частки в спадщині яка їм належить.

4. Спакоємці, які мешкали разом зі спадкодавцем мають переважне право перед іншими на виділ їм в натурі предметів домашньої обстановки та вжитку в м. Києві в розмірі їх частки в спадщині яка їм належить. Рухоме майно за згодою спадкоємців може бути розділено між ними без отримання свідоцтва про право на спадщину. Таким чином у дружини спадкове майно складає з 14 будинку, 14 майна.

5. Враховуючи те, що чоловік пережив дружину на дві доби, то в цьому випадку застосовуються норми статті 1266 Цивільного кодексу України (право представлення), а саме: спадкоємець за заповітом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини переходить до його спадкоємців. Після смерті чоловіка залишилося спадкове майно, що складається з 5/8 будинку, 5/8 майна та цілого автомобіля.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: