Задача № 183

Гр. С. є учасником ТзОВ «Осінь». Розмір його частки, визначений статутом, складає 68% статутного фонду. 17 лютого 2008 року гр. С помирає. На день його смерті спадкоємцями є його дочка гр. А. Між гр. А та ТзОВ виник спір щодо спадкування частки. Гр. А. вважала, що успадкувавши частку гр. С. і, ТзОВ зобов’язане прийняти її в учасники товариства, а отже, вона автоматично отримує повноваження управління справами товариства. Інші двоє засновників, які мають 18% і 20% частки у статутному фонді заперечували проти вступу дочки в управління справами.

Дайте правову оцінку ситуації. Визначте об’єкти спадкування та розмір частки кожного із спадкоємців у спадковому майні.

1. Так, відповідно до 147 ЦКУ частка у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю переходить до спадкоємця фізичної особи або правонаступника юридичної особи – учасника товариства, якщо статутом товариства не передбачено, що такий перехід допускається лише за згодою інших учасників товариства. Розрахунки із спадкоємцями (правонаступниками) учасника, які не вступили до товариства, здійснюються відповідно до положень статті 148 ЦКУ. Відповідно до ст. 55 ЗУ «Про господарські товариства» у зв’язку із смертю громадянина, учасника товариства, правонаступники (спадкоємці) мають переважне право вступу до цього товариства. При відмові правонаступника (спадкоємця) від вступу до товариства з обмеженою відповідальністю або відмові товариства у прийнятті до нього правонаступника (спадкоємця) йому видається у грошовій або натуральній формі частка у майні, яка належала реорганізованій або ліквідованій юридичній особі (спадкодавцю), вартість якої визначається на день реорганізації або ліквідації (смерті) учасника. Слід звернути увагу також на те, що в указаній статті йдеться про згоду учасників товариства, а не про прийняття рішення загальними зборами. По-перше, для згоди мають бути опитані всі учасники, і всі вони (а не більшість) мають погодитися зі спадкуванням частки. По-друге, для цього не обов’язково скликати загальні збори, а можна це питання вирішувати й іншим чином. По-третє, в ЦК України не вказується, що спадкоємець приймається (або вступає) до ТОВ, а зазначається, що до нього переходить частка померлого учасника, якщо є на це згода інших учасників. У випадках якщо спадкоємець не виявив згоди вступити в ТОВ або інші учасники ТОВ не надали згоди на перехід до нього права на частку в статутному капіталі ТОВ, у спадкоємця виникає право вимагати від ТОВ сплатити йому частку майна ТОВ, пропорційну частці померлого. є

2. Для того, щоб дати правову оцінку ситуації, нотаріусу необхідно ознайомитися з Статутом ТзОВ «Осінь» на предмет обмежень щодо спадкування частки у статутному капіталі. Відповідно до ст. 55 ЗУ «Про господарські товариства» у зв’язку із смертю громадянина, учасника товариства, правонаступники (спадкоємці) мають переважне право вступу до цього товариства. При відмові правонаступника (спадкоємця) від вступу до товариства з обмеженою відповідальністю або відмові товариства у прийнятті до нього правонаступника (спадкоємця) йому видається у грошовій або натуральній формі частка у майні, яка належала реорганізованій або ліквідованій юридичній особі (спадкодавцю), вартість якої визначається на день реорганізації або ліквідації (смерті) учасника. У цих випадках розмір статутного (складеного) капіталу товариства підлягає зменшенню. Слід звернути увагу також на те, що в указаній статті йдеться про згоду учасників товариства, а не про прийняття рішення загальними зборами. По-перше, для згоди мають бути опитані всі учасники, і всі вони (а не більшість) мають погодитися зі спадкуванням частки. По-друге, для цього не обов’язково скликати загальні збори, а можна це питання вирішувати й іншим чином. По-третє, в ЦК України не вказується, що спадкоємець приймається (або вступає) до ТОВ, а зазначається, що до нього переходить частка померлого учасника, якщо є на це згода інших учасників. У випадках якщо спадкоємець не виявив згоди вступити в ТОВ або інші учасники ТОВ не надали згоди на перехід до нього права на частку в статутному капіталі ТОВ, у спадкоємця виникає право вимагати від ТОВ сплатити йому частку майна ТОВ, пропорційну частці померлого. Складається ситуація, коли частка в статутному капіталі не переходить до спадкоємця, а натомість переходить право майнової вимоги.

3. Для того, щоб дати правову оцінку ситуації, нотаріусу необхідно ознайомитися з Статутом ТзОВ «Осінь» на предмет обмежень щодо спадкування частки у статутному капіталі. У випадках якщо спадкоємець не виявив згоди вступити в ТОВ або інші учасники ТОВ не надали згоди на перехід до нього права на частку в статутному капіталі ТОВ, у спадкоємця виникає право вимагати від ТОВ сплатити йому частку майна ТОВ, пропорційну частці померлого.

4. Для того, щоб дати правову оцінку ситуації, нотаріусу необхідно ознайомитися з Статутом ТзОВ «Осінь» на предмет обмежень щодо спадкування частки у статутному капіталі. Так, відповідно до 147 ЦКУ частка у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю переходить до спадкоємця фізичної особи або правонаступника юридичної особи – учасника товариства, якщо статутом товариства не передбачено, що такий перехід допускається лише за згодою інших учасників товариства. Розрахунки із спадкоємцями (правонаступниками) учасника, які не вступили до товариства, здійснюються відповідно до положень статті 148 ЦКУ. Відповідно до ст. 55 ЗУ «Про господарські товариства» у зв’язку із смертю громадянина, учасника товариства, правонаступники (спадкоємці) мають переважне право вступу до цього товариства. При відмові правонаступника (спадкоємця) від вступу до товариства з обмеженою відповідальністю або відмові товариства у прийнятті до нього правонаступника (спадкоємця) йому видається у грошовій або натуральній формі частка у майні, яка належала реорганізованій або ліквідованій юридичній особі (спадкодавцю), вартість якої визначається на день реорганізації або ліквідації (смерті) учасника. У цих випадках розмір статутного (складеного) капіталу товариства підлягає зменшенню. Слід звернути увагу також на те, що в указаній статті йдеться про згоду учасників товариства, а не про прийняття рішення загальними зборами. По-перше, для згоди мають бути опитані всі учасники, і всі вони (а не більшість) мають погодитися зі спадкуванням частки. По-друге, для цього не обов’язково скликати загальні збори, а можна це питання вирішувати й іншим чином. По-третє, в ЦК України не вказується, що спадкоємець приймається (або вступає) до ТОВ, а зазначається, що до нього переходить частка померлого учасника, якщо є на це згода інших учасників. У випадках якщо спадкоємець не виявив згоди вступити в ТОВ або інші учасники ТОВ не надали згоди на перехід до нього права на частку в статутному капіталі ТОВ, у спадкоємця виникає право вимагати від ТОВ сплатити йому частку майна ТОВ, пропорційну частці померлого. Складається цікава ситуація, коли частка в статутному капіталі не переходить до спадкоємця, а натомість переходить право майнової вимоги.Отже, об’єктом спадкування є частка у статутному капіталі ТзОВ «Осінь», яка складає 68%. Оскільки дочка є єдиною спадкоємицею, її частка у спадщині дорівнює 1.

5. Відповідно до ст. 55 ЗУ «Про господарські товариства» у зв’язку із смертю громадянина, учасника товариства, правонаступники (спадкоємці) мають переважне право вступу до цього товариства. При відмові правонаступника (спадкоємця) від вступу до товариства з обмеженою відповідальністю або відмові товариства у прийнятті до нього правонаступника (спадкоємця) йому видається у грошовій або натуральній формі частка у майні, яка належала реорганізованій або ліквідованій юридичній особі (спадкодавцю), вартість якої визначається на день реорганізації або ліквідації (смерті) учасника. У цих випадках розмір статутного (складеного) капіталу товариства підлягає зменшенню. Слід звернути увагу також на те, що в указаній статті йдеться про згоду учасників товариства, а не про прийняття рішення загальними зборами. По-перше, для згоди мають бути опитані всі учасники, і всі вони (а не більшість) мають погодитися зі спадкуванням частки. По-друге, для цього не обов’язково скликати загальні збори, а можна це питання вирішувати й іншим чином. По-третє, в ЦК України не вказується, що спадкоємець приймається (або вступає) до ТОВ, а зазначається, що до нього переходить частка померлого учасника, якщо є на це згода інших учасників. У випадках якщо спадкоємець не виявив згоди вступити в ТОВ або інші учасники ТОВ не надали згоди на перехід до нього права на частку в статутному капіталі ТОВ, у спадкоємця виникає право вимагати від ТОВ сплатити йому частку майна ТОВ, пропорційну частці померлого.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: