Задача № 181

20.12.2006 року помер Іванов. У 1993 році він склав заповіт на все майно, рухоме та нерухоме на трьох спадкоємців – сина Петра, сина Василя та сина Григорія. На день його смерті у нього був житловий будинок, земельна ділянка, автомобіль, грошові внески, цінні папери. На день його смерті були живі два сини- Петро та Василь, а син Григорій помер у 2004 році. Після сина Григорія залишилось двоє його дітей та дружина. 18.04.2007 року помер другий син – Василь. У нього також було двоє дітей та дружина. На день відкриття спадщини разом із спадкодавцем був прописаний тільки живий син Петро . Онуки, діти Григорія подали заяву до нотконтори про прийняття спадщини за законом після дідуся.

Хто може бути спадкоємцем після Іванова?

Яким чином будуть спадкувати діти та дружини обох померлих синів?

1. Постановою №7 Пленума Верховного суду від 30 травня 2008 року дано роз’яснення в п. 5 ст. 1223 ЦКУ України – у разі неприйняття спадщини частка у спадщини за заповітом переходить до інших спадкоємців за заповітом. Тому син Петро буде єдиним спадкоємцем після Іванова. Діти та дружина не важаються спадкоємцями, оскільки заповіт був складений померлим на все майно без виділу часток кожного спадкоємця.

2. Син Петро буде єдиним спадкоємцем після Іванова. Діти та дружина не важаються спадкоємцями, оскільки заповіт був складений померлим на все майно без виділу часток кожного спадкоємця.

3. Постановою №7 Пленума Верховного суду від 30 травня 2008 року дано роз’яснення в п.5 що до ст.1223 ЦКУ – у разі неприйняття спадщини частка у спадщини за заповітом переходить до інших спадкоємців за законом.

4. Постановою №8 Пленума Верховного суду від ЗО травня 2008 року дано роз’яснення в п.4 що до ст. 1223 ЦКУ України – у разі неприйняття спадщини частка у спадщини за заповітом переходить до інших спадкоємців за законом. Тому син Петро буде єдиним спадкоємцем після Іванова. Діти та дружина нє важаються спадкоємцями, оскільки заповіт був складений померлим на все майно без виділу часток кожного спадкоємця.

5. Діти та дружина не важаються спадкоємцями, оскільки заповіт був складений померлим на все майно без виділу часток кожного спадкоємця.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: