Задача № 17

11 травня 2014 року для посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки для підсобного сільського господарства до нотаріуса звернувся громадянин С. – продавець та релігійна організація “Г.” – покупець. Сторони пояснили, що в квітні цього року С. уже продав “Г.” прилеглу до цієї земельну ділянку для обслуговування житлового будинку, а зараз оформив необхідні документи та продає другу земельну ділянку. Ознайомившись з представленими документами нотаріус помітив відсутність документу про сплату податку та рецензії на експертну грошову оцінку. Звіт про оціночну вартість складений 10 лютого 2014 року, а витяг з Державного земельного кадастру — 11 лютого 2014 року.

Які дії нотаріуса?

1. Посвідчує договір тільки після подання рецензії на експертну грошову оцінку. Оскільки стороною договору є юридична особа “Г.”, яка є податковим агентом, то вона повинна перевірити факт оплати податку. Звіт про оціночну вартість дійсний шість місяців, витяг з Державного земельного кадастру – три місяці, а тому не втратили чинність.

2. Посвідчує договір з наявними документами, оскільки дохід від продажу першої протягом звітного року земельної ділянки кожного цільового призначення не оподатковується, відсутність рецензії не тягне за собою недійсність експертної грошової оцінки, а звіт про оціночну вартість і витяг з Державного земельного кадастру дійсні протягом шести місяців.

3. Посвідчує договір тільки після подання нового звіту про оціночну вартість, витягу з Державного земельного кадастру, оскільки вийшов строк їх чинності, рецензії на експертну грошову оцінку. Оскільки стороною договору є юридична особа “Г.”, яка є податковим агентом, то вона повинна перевірити факт оплати податку.

4. Посвідчує договір лише після сплати продавцем С. податку і подання рецензії на експертну грошову оцінку. Звіт про оціночну вартість дійсний шість місяців, витяг з Державного земельного кадастру – три місяці, а тому вони не втратили чинність. (???)

5. Відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, оскільки “Г.” не є сільськогосподарським підприємством і не може мати у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення.



Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: