Задача № 166

Квартира належала на праві власності гр. Донченко Л.С, його дружині гр. Донченко М.В. та його матері гр.Донченко В.І. в рівних частках кожному. Подружжя Донченків має сина Романа та дочку Тетяну. Гр.Донченко Л.С., гр. Донченко М.В., гр. Донченко В.І., гр. Донченко Роман, гр. Донченко Тетяна були прописані та проживали у вищезазначеній квартирі. Донченко Л.С. помер 10 січня 2010 року, 20 січня 2010 року помирає його мати Донченко В.І., яка залишила заповіт на все своє майно на ім’я онуки Тетяни. 15 червня 2011 року гр. Донченко М.В., гр. Донченко Роман, гр. Донченко Тетяна звернулися до нотаріуса з проханням надати консультацію.

1. В даній ситуації відповідно до ст. 1267 ЦК України частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Якщо спадкодавець залишив заповіт, то право на обов’язкову частку, яка належала б їм за законом, мають неповнолітні діти та непрацездатна дружина. В умовах задачі не вказано, що діти ї малолітніми або дружина непрацездатною. Н а підставі цього все майно буде спадкувати дочка Тетяна.

2. В даній ситуації є два спадкодавці, після кожного із них має відкриватись спадкова справа. Спадкоємцями першої черги після смерті Донченка Л.С, якому належала 1/3 частка квартири, залишились дружина, двоє дітей та мати по 1/12 частині квартири кожний, згідно ст. 1261 Цивільного кодексу України. Мати Донченко В.І. померла після відкриття спадщини. Згідно заповіту, який вона залишила, її спадкоємцем являється онука Тетяна. Після смерті Донченко В.І. залишилась 1/3 частка квартири, яка належала їй на праві власності та 1/12 частка, яка належала б їй після смерті сина Донченка Л.С, яку вона фактично прийняла. Тому онука Тетяна має отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом після смерті Донченко В.І. на 5/12 часток квартири.

3. Спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них. Якщо розмір частки не змінюється, тоді спадкування відбувається в тому розмірі, який визначений Цивільним кодексом України. Спадкоємці однієї черги спадкують майно в рівних частках незалежно від заповіту, якщо серед спадкоємція є непрацездатні або неповнолітні. Тому, дружина та діти отримають по ‘А частці від спадщини батька, а майно їх Донченко В.І. будуть спадкувати її діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

4. Спадкоємцями першої черги після смерті Донченка Л.С, якому належала 1/3 частка квартири, залишились дружина, двоє дітей та мати по 1/4 частці кожний, згідно ст. 1261 Цивільного кодексу України. Мати Донченко В.І. померла після відкриття спадщини. Згідно заповіту, який вона залишила, її спадкоємцем являється онука Тетяна. Але мати Донченка Л.С. не встигла подати заяву на прийняття спадщини. А тому,в даному випадку свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті Донченка Л.С. повинні видаватись: дружині Донченко М.В. на 1/3 частку квартири; синові Роману на 1/3 частку квартири; дочці Тетяні на 1/3 частку квартири.

5. Спадкоємцями першої черги після смерті Донченка Л.С, якому належала 1/3 частка квартири, залишились дружина, двоє дітей та мати по 1/6 частці кожний, згідно ст. 1261 Цивільного кодексу України. Мати Донченко В.І. померла після відкриття спадщини. Згідно заповіту, який вона залишила, її спадкоємцем являється онука Тетяна. В даному випадку свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті Донченка Л.С. повинні видаватись: дружині Донченко М.В. на 1/8 частку квартири; синові Роману на 1/8 частку квартири; дочці Тетяні на 1/8 частку квартири. Після смерті Донченко В.І. залишилась 1/3 частка квартири, яка належала їй на праві власності та 1/6 частка, яка належала б їй після смерті сина Донченка Л.С, яку вона фактично прийняла. Тому онука Тетяна має отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом після смерті Донченко В.І. на 1/2 частки квартири.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: