Задача № 165

Громадянин України Онопко бажає продати будинок, який розташований у м. Херсоні громадянину Німеччини Вайсу. Будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, належать Онопку на праві приватної власності.

Чи може бути посвідчений такий договір?

1. Дана земельна ділянка відноситься до земель сільськогосподарського призначення. Відповідно до ст. 130 ЗК України покупцями земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення сільськогосподарського виробництва можуть бути: громадяни України, які мають сільськогосподарську освіту або досвід роботи у сільському господарстві чи займаються веденням товарного сільськогосподарського виробництва; юридичні особи України, установчими документами яких передбачено ведення сільськогосподарського виробництва. У зв’язку з тим, що містер Вайс є громадянином Німеччини, даний договір купівлі-продажу земельної ділянки не може бути посвідчений.

2. Відповідно до п. 13 Перехідних Положень ЗК України на період до 1 січня 2015 року громадяни і юридичні особи можуть набувати право власності на землі сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 гектарів. Ця площа може бути збільшена у разі успадкування земельних ділянок за законом. У зв’язку з тим, що містер Вайс є громадянином Німеччини, даний договір купівлі-продажу земельної ділянки не може бути посвідчений.

3. Відповідно до ч. 2 ст. 81 ЗК України іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки у разі: придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; викупу земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належать їм на правівласності; прийняття спадщини. Дана земельна ділянка не відноситься до земель сільськогосподарського призначення. А оскільки іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності. Отже, даний договір купівлі-продажу земельної ділянки може бути посвідчений.

4. Земельним Кодексом України накладений мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення та несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів. Відповідно до п. 15 ЗК України купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, а також крім зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок з метою їх надання інвесторам – учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами. Якщо містер Вайс є інвестором або учасником угод про розподіл продукції, тоді нотаріус має право посвідчити даний договір.

5. Відповідно до ч. 2 ст. 81 ЗК України іноземні громадяни та особи без громадянства не можуть набувати права власності на земельні ділянки у зв’язку з тим, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави (ст. З ЗКУ).

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: