Задача № 164

До нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Запорізької області 15.07.2014 року звернувся Іванов А.А. для посвідчення довіреності в порядку передоручення, строком на 3 роки, з правом продажу транспортного засобу та з правом передачі повноважень третім особам. Нотаріусу була надана основна довіреність, посвідчена приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу 25.03.2011 року, строком на 5 років з правом передоручення наданих повноважень третім особам. Предметом довіреності є транспортний засіб, зареєстрований МРЕВ м. Київ 23.03.2011 року. Представникові були надані повноваження на користування та управління транспортним засобом, з правом ремонту та визначення місця стоянки, а також отримання транзитних номерів.

Нотаріус відмовив у вчинені нотаріальної дії. Чи правомірні дії нотаріуса?

1. Так, бо згідно ст. 240 ЦК України представник зобов’язаний вчиняти правочин за наданими йому повноваженнями особисто. Він може передати своє повноваження частково або в повному обсязі іншій особі, якщо це встановлено договором або законом між особою, яку представляють, і представником, або якщо представник був вимушений до цього з метою охорони інтересів особи, яку він представляє.

2. Ні, підстав для відмови у вчинені нотаріальної дії не було.

3. Так, бо згідно Порядку вчинення нотаріальних дій, строк дії довіреності, виданої в порядку передоручення не може перевищувати строку дії основної довіреності; довіреність, видана в порядку передоручення не може містити в собі більше прав, ніж їх передано за основною довіреністю.

4. Ні, бо згідно Порядку вчинення нотаріальних дій, у довіреності, виданій в порядку передоручення, допускається передавання повіреній особі права на передоручення.

5. Так, бо згідно Порядку вчинення нотаріальних дій, довіреність, видана в порядку передоручення має бути посвідчена лише тим нотаріусом, який посвідчив основну довіреність.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: