Задача № 159

8 лютого 2008 року помер гр. І., після смерті якого спадкового майна не залишилося. 9 лютого 2008 року померла гр. Я., мати гр. І. Спадкове майно складається з житлового будинку, який належав гр. Я. До нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини звернулися онуки покійної Я., діти гр. І, та гр. С – рідна сестра померлої гр. Я.

Хто отримає свідоцтво про право на спадщину і в яких частках?

1. Згідно ст. 1266 Цивільного кодексу України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини. Так як померла гр. Я мала сина, який помер до її смерті, то в даному випадку діють положення ст. 1266 Цивільного кодексу України (спадкування за правом представлення). Оскільки її син належав до спадкоємців другої черги спадкування, згідно ст. 1261 Цивільного кодексу України, а сестра згідно ст. 1262 Цивільного кодексу України до третьої, то спадкують діти сина, тобто онуки гр. Я., які отримують свідоцтво про право на спадщину за законом.

2. Згідно ст. 1273 Цивільного кодексу України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини. Так як померла гр. Я мала сина, який помер до її смерті, то в даному випадку діють положення ст. 1273 Цивільного кодексу України. Оскільки її син належав до спадкоємців першої черги спадкування, згідно ст. 1261 Цивільного кодексу України, а сестра згідно ст. 1262 Цивільного кодексу України до четвертої, то спадкують діти сина, тобто онуки гр. Я.

3. Згідно ст. 1266 Цивільного кодексу України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини. Так як померла гр. Я мала сина, який помер до її смерті, то в даному випадку діють положення ст. 1266 Цивільного кодексу України (спадкування за правом представлення). Оскільки її син належав до спадкоємців першої черги спадкування, згідно ст. 1261 Цивільного кодексу України, а сестра згідно ст. 1262 Цивільного кодексу України до другої, то спадкують діти сина, тобто онуки гр. Я., які отримують свідоцтво про право на спадщину за законом в рівних частках кожний.

4. Так як померла гр. Я мала сина, який помер до її смерті, то в даному випадку діють положення ст. 1266 Цивільного кодексу України (спадкування за заповідальним відказом). Оскільки її син належав до спадкоємців першої черги спадкування, згідно ст.1261 Цивільного кодексу України, а сестра згідно ст. 1262 Цивільного кодексу України до другої, то спадкують діти сина, тобто онуки гр. Я., які отримують свідоцтва про право на спадщину за законом у визначених нотаріусом частках кожний.

5. Так як померла гр. Я мала сина, який помер до її смерті, то в даному випадку діють положення ст. 1277 Цивільного кодексу України (спадкування за передорученням). Оскільки її син належав до спадкоємців першої черги спадкування, згідно ст.1261 Цивільного кодексу України, та сестра згідно ст. 1261 Цивільного кодексу України також до першої, то спадкують діти сина, тобто онуки гр. Я., та сестра померлої, які мають отримати свідоцтва про право на спадщину за законом у визначених нотаріусом частках кожний.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: