Задача № 152

Товариство з обмеженою відповідальністю “Ломбард Іванова” надало громадянину Данилову кредит у розмірі 100 тис. грн. під заставу належної йому двокімнатної квартири. Данилов зобов’язався повернути борг не пізніше ніж через два роки після укладення договору. Оскільки у встановлений термін сума боргу не була повернута, ТОВ “Ломбард Іванова” звернулося до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису. Нотаріус відмовив, посилаючись на те, що правочин не був нотаріально посвідчений, а оформлений тільки іменною квитанцією.

Чи правомірні дії нотаріуса?

Обгрунтуйте.

1. Нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше одного року, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями – не більше півроку. Виконавчий напис вчиняється на документах, що визначає заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затверджено Наказом Міністерства Юстиції «Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів» № 1172 від 29.06.99. Згідно цього переліку стягнення відбувається за угодами, що передбачають сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно. Але, відповідно до ст. 1055 ЦК України кредитні договори повинні бути укладені в письмовій формі та нотаріально посвідчені. Отже, дії нотаріуса є правомірними.

2. Нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями – не більше одного року. Виконавчий напис вчиняється на оригіналі документи, що підтверджує заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затверджено Постановою КМУ № 1172 від 29.06.99. Згідно цього переліку стягнення відбувається за нотаріально посвідченими угодами, що передбачають сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно. Крім того, відповідно до ЦК України кредитні договори повинні бути укладені в письмовій формі (ст.1055 ЦК). Отже, дії нотаріуса є правомірними.

3. Нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями – не більше одного року. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затверджено Постановою КМУ № 1172 від 29.06.99. Відповідно до ЦК України кредитні договори повинні бути укладені в письмовій формі (ст.1055 ЦК) та не підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню. Отже, дії нотаріуса є неправомірними.

4. Відповідно до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, для одержання виконавчого напису подаються оригінал нотаріально посвідченої угоди; документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов’язання. З умов задачі зрозуміло, що особи, які звернулись до нотаріуса подали не всі необхідні документи. Відповідно до ст. 49 ЗУ «Про нотаріат» нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії. Отже, дії нотаріуса є правомірними.

5. Відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» примусове виконання рішень здійснюється державною виконавчою службою на підставі виконавчих документів, визначених Законом. Підлягають виконанню державною виконавчою службою такі виконавчі документи: виконавчі листи, що видаються судами, і накази господарських судів, у тому числі на підставі рішень третейського суду та рішень Міжнародного комерційного арбітражного суду, ухвали, постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних справах, кримінальних провадженнях та справах про адміністративні правопорушення; у випадках, передбачених законом; судові накази; виконавчі написи нотаріусів; посвідчення комісій по трудових спорах тощо. Примусове виконання рішень покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затверджено Постановою КМУ № 1172 від 29.06.99. Отже, вчинення виконавчого напису входить до компетенції нотаріуса відповідно до Закону, а тому відмова нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії була неправомірна.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: