Задача № 148

20 вересня 2013 року помер Петренко Микола Петрович. Спадкоємцями після його смерті є син – Петренко Іван Миколайович, дочка – Петренко Надія Миколаївна та його дружина – Петренко Олена Степанівна, які проживали разом із спадкодавцем на момент його смерті. 10 грудня 2013 року до нотаріуса звернулись Петренко Іван Миколайович із заявою про прийняття спадщини та Петренко Надія Миколаївна із заявою про відмову від спадщини на користь Петренко Олени Степанівни. Петренко Олена Степанівна до нотаріальної контори не зверталась. 10 квітня 2014 року Петренко Надія Миколаївна звернусь до нотаріуса із заявою, про те що вона відкликає свою заяву про відмову від спадщини, а також із заявою про прийняття спадщини. До складу спадкового майна входить квартира, куплена спадкодавцем під час перебування у шлюбі із Петренко Оленою Степанівною, житловий будинок, який спадкодавець успадкував від своїх батьків. 20 квітня 2014 року до нотаріуса звернулись Петренко Іван Миколайович, Петренко Надія Миколаївна та Петренко Олена Степанівна із заявами про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, крім того Петренко Олена Степанівна звернулась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя.

Які дії нотаріуса?

Кому, на яке майно (на яку частку) і які свідоцтва повинен видати нотаріус?

1. Нотаріус відмовляє Петренко Олені Степанівні у видачі свідоцтва про право на спадщину та свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя так як вона не звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у встановлений законом строк. Нотаріус видає свідоцтва про право на спадщину за законом на будинок і квартиру Петренку Івану Миколайовичу та Петренко Надії Миколаївні на /4 частку кожному.

2. Нотаріус не видає Петренко Надії Миколаївні свідоцтво про право на спадщину. Відповідно до ст. 1273 ЦК України спадкоємець за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку для прийняття спадщини, тобто шести місяців. Нотаріус видає Петренко Олені Степанівні свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя на 1/2 частку квартири, а також видає свідоцтва про право на спадщину за законом: Петренко Олені Степанівні – на 1/3 частку квартири та на 2/3 частки будинку, а Петренку Івану Миколайовичу – на 1/6 частку квартири та на 1/3 частки будинку.

3. Нотаріус видає Петренко Надії Миколаївні свідоцтво про відмову від прийняття спадщини. Нотаріус видає Петренко Олені Степанівні свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя на /г частку квартири, а також видає свідоцтва про право на спадщину за законом: Петренко Олені Степанівні – на 1/4 частку квартири та на 4/6 частки будинку, а Петренку Івану Миколайовичу – на 1/4 частку квартири та на 2/6 частки будинку.

4. Нотаріус видає Петренко Олені Степанівні свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя на ‘А частку квартири і видає Петренку Івану Миколайовичу, Петренко Надії Миколаївні та Петренко Олені Степанівні свідоцтва про на спадщину за законом на 1/6 частку квартири кожному та на 1/3 частку будинку кожному.

5. Нотаріус видає Петренко Надії Миколаївні свідоцтво про право на спадщину. Відповідно до ст. 1273 ЦК України спадкоємець за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку для прийняття спадщини. У зв’язку з тим, що заява Петренко Надії Миколаївни була подана після спливу строку на прийняття спадщини, то нотаріус має видати їй свідоцтво на 1/12 частку квартири та на 1/6 частку будинку. Нотаріус видає Петренко Олені Степанівні свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя на ‘А частку квартири, а також видає свідоцтва про право на спадщину за законом: Петренко Олені Степанівні – на 1/3 частку квартири та на 2/3 частки будинку, а Петренку Івану Миколайовичу – на 1/6 частку квартири та на 1/3 частки.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: