Задача № 147

Студентка юридичного інституту, яка проходила практику в нотаріальній конторі зробила ксерокопії найбільш цікавих договорів іпотеки та долучила їх до дипломної роботи в якості додатку.

Чи можливо розглядати дії студентки як порушення нотаріальної таємниці?

1. Ні, оскільки нотаріус, а також помічник нотаріуса зобов’язані зберігати нотаріальну таємницю, навіть якщо їх діяльність обмежується наданням правової допомоги чи ознайомленням з документами і нотаріальна дія або дія, яка прирівнюється до нотаріальної, не вчинялась (стаття 8 Закону України «Про нотаріат»). З приводу інших осіб законодавством не передбачено дотримання нотаріальної таємниці.

2. Вирішення запитання про наявність чи відсутність у діях студентки порушення нотаріальної таємниці є прерогативою суду, а відтак лише судовий орган буде вирішувати чи мала право студентка долучити відповідні копії нотаріальних документів до дипломної роботи.

3. Так, можливо, тому що студентка, яка офіційно проходила практику, повинна була бути попереджена про необхідність дотримання таємниці вчинених нотаріальних дій і не мала права долучати копії договорів до дипломної роботи.

4. Так, тому що, обов’язок додержання таємниці вчинюваних нотаріальних дій поширюється також на осіб, яким про вчинені нотаріальні дії стало відомо у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків (стаття 8 Закону України «Про нотаріат»). Студентка буде відповідати за порушення нотаріальної таємниці на загальних підставах.

5. Так, можливо, тому що студентка, яка офіційно проходила практику, повинна була бути попереджена про необхідність дотримання таємниці вчинених нотаріальних дій і не мала права долучати копії договорів до дипломної роботи, вона могла зробити виписки з цих договорів без вказання конкретних данних. Стаття 8 Закону України «Про нотаріат» нотаріуси та інші посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, зобов’язані додержуватися таємниці цих дій. Обов’язок додержання таємниці вчинюваних нотаріальних дій поширюється також на осіб, яким про вчинені нотаріальні дії стало відомо у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: