Задача № 140

До приватного нотаріуса звернулося подружжя Грицай. Вони перебувають у похилому віці і бажають укласти договір довічного утримання, в якому ставлять питання про умову надання утримання одночасно обом з подружжя. До сумісної власності подружжя належить автомобіль, дачний будинок, двокімнатна квартира та грошовий вклад в Ощадбанку.

Чи може нотаріус посвідчити такий договір?

Яке майно може бути предметом договору довічного утримання?

1. За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувана утриманням та (або) доглядом довічно. Відповідно до ст. 746 ЦКУ відчужувачем у договорі довічного утримання (догляду) може бути фізична особа незалежно від її віку та стану здоров’я. Набувачем у договорі довічного утримання (догляду) може бути повнолітня дієздатна фізична особа або юридична особа. Договір довічного утримання (догляду) може бути укладений відчужувачем на користь третьої особи. Тому подружжя Грицай не може бути стороною в договорі довічного утримання.

2. Згідно ст. 744 ЦКУ за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно. Предметом договору довічного утримання можуть бути рухомі та нерухомі речі, а також майнові права. Згідно п.п. 13 п. 6 Гл. 4 Р.6 Плоядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України майно, що належить співвласникам на праві спільної сумісної власності, зокрема майно, що належить подружжю, може бути відчужене ними на підставі договору довічного утримання (догляду), який має бути нотаріально посвідчений нотаріусом протягом десятиденного строку після подачі спільної заяви подружжя щодо наданя згоди відчуження майна, яке належить їм на праві спільної сумісної власності.

3. Відповідно до ч.І статті 747 Цивільного кодексу України нотаріус може посвідчити договір довічного утримання, відповідно до якого одна сторона (відчужував) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно. Предметом договору довічного утримання можуть бути рухомі та нерухомі речі, у тому числі цінні папери. Але у зв’язку з тим, що договір довічного утримання є різновидом договору купівлі-продажу, предметом якого є товар (гроші не можуть бути товаром), то грошовий вклад в Ощадбанку не може бути предметом договору довічного утримання. Відповідно до ч.І ст. 754 ЦКУ набувач не має права до смерті відчужувана продавати, дарувати, міняти майно передане за договором довічного утримання , укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину. Згідно ст. 747 ЦКУ майно, що належить співвласникам на праві спільної сумісної власності, зокрема майно, що належить подружжю, може бути відчужене ними на підставі договору довічного утримання (догляду). У разі смерті одного із співвласників майна, що було відчужене ними на підставі договору довічного утримання, обсяг зобов’язання набувача відповідно зменшується. Щоб забезпечити виконання договору довічного утримання нотаріус накладає заборону відчуження майна в установленому порядку, про що робить напис на всіх примірниках договору (Глава 15, п. 3.2 Порядку вчинення нотаріальних дій). Отже нотаріус може посвідчити такий договір довічного утримання лише щодо автомобіля, дачного будинку, двокімнатної квартири.

4. Відповідно до ч.І статті 747 Цивільного кодексу України нотаріус може посвідчити договір довічного утримання, відповідно до якого одна сторона (відчужував) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувана утриманням та (або) доглядом довічно. Предметом договору довічного утримання можуть бути рухомі та нерухомі речі, у тому числі цінні папери. Але так як договір довічного утримання є різновідністю договору купівлі-продажу, предметом якого є товар (гроші не можуть бути товаром), то грошовий вклад в Ощадбанку не може бути предметом договору довічного утримання, що є істотною умовою договору. Отже, нотаріус має відмовити у вчиненні цієї нотаріальної дії.

5. Відповідно до ст. 34 ЗУ «Про нотаріат» посвідчення договорів довічного утримання вчиняється в державних нотаріальних конторах. Згідно ст. 36 ЗУ «про нотаріат» вчинення такої нотаріальної дії не входить до повноважень приватних нотаріусів. Тому, приватний нотаріус не може посвідчити даний договір. Предметом договору довічного утримання можуть бути рухомі та нерухомі речі, у тому числі цінні папери. Але у зв’язку з тим, що договір довічного утримання є різновидом договору купівлі-продажу, предметом якого є товар (гроші не можуть бути товаром), то грошовий вклад в Ощадбанку не може бути предметом договору довічного утримання.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: