Задача № 134

До приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу звернувся громадянин України Зайченко О.К. з проханням посвідчити факт перебування його в приміщенні приватного нотаріуса. На підтвердження цієї обставини нотаріус вчинив на відповідному документі посвідчувальний напис.

Чи правомірні дії нотаріуса?

1. Відповідно до ст. 81 Закону України «Про нотаріат» нотаріус на прохання громадянина посвідчує факт його перебування в певному місці. Аналогічна норма міститься і в пунктах 268 та 272 Інструкції «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 № 20/5, відповідно до яких нотаріус на прохання фізичної особи посвідчує факт його перебування в певному місці. На підтвердження факту перебування фізичної особи в певному місці нотаріус засвідчує факт перебування особи в певному місці. Таким чином, дії нотаріуса неправомірні, оскільки факт перебування фізичної особи в певному місці не підтверджується посвідчувальним написом.

2. Відповідно до ст. 81 Закону України «Про нотаріат» нотаріус на прохання громадянина посвідчує факт його перебування в певному місці. На підтвердження зазначеної обставини нотаріус вчинив посвідчу вальний напис на заяві особи, яка до нього звернулась. Аналогічна норма міститься і в Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, відповідно до якого нотаріус на прохання фізичної особи посвідчує факт його перебування в певному місці. Таким чином, дії нотаріуса правомірні.

3. Відповідно до ст. 90 Закону України «Про нотаріат» нотаріус на прохання громадянина посвідчує факт його перебування в певному місці. На підтвердження зазначеної обставини нотаріус видає заінтересованим особам свідоцтво. Порядок ведення нотаріального діловодства встановлює зразок свідоцтва про посвідчення факту, що фізична особа є живою та перебуває в певному місці. Відповідно до встановлених вимог до свідоцтва нотаріус посвідчує факт його перебування в певному місці. Таким чином, дії нотаріуса неправомірні, оскільки факт перебування фізичної особи в певному місці підтверджується свідоцтвом, а не посвідчувальним написом.

4. Відповідно до ст. 81 Закону України «Про нотаріат» нотаріус на прохання громадянина посвідчує факт його перебування в певному місці. Аналогічна норма міститься і в пунктах 268 та 272 Інструкції «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 № 20/5, відповідно до яких нотаріус на прохання фізичної особи посвідчує факт його перебування в певному місці. На підтвердження факту перебування фізичної особи в певному місці нотаріус видає заінтересованим особам свідоцтво. Таким чином, дії нотаріуса неправомірні, оскільки факт перебування фізичної особи в певному місці підтверджується свідоцтвом, а не посвідчувальним написом.

5. Відповідно до ст. 81 Закону України «Про нотаріат» нотаріус на прохання громадянина посвідчує факт його перебування в певному місці. На підтвердження зазначеної обставини нотаріус видає заінтересованим особам свідоцтво. Аналогічна норма міститься і в Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, відповідно до яких нотаріус на прохання фізичної особи посвідчує факт його перебування в певному місці. На підтвердження факту перебування фізичної особи в певному місці нотаріус видає заінтересованим особам свідоцтво. Таким чином, дії нотаріуса неправомірні, оскільки факт перебування фізичної особи в певному місці підтверджується свідоцтвом, а не посвідчувальним написом.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: