Задача № 13

2 січня 2012 року помер Горничар Л.О. не отримавши на заводі заробітну плату за останні три місяці. Він був одиноким, проживав сам у приватизованій квартирі. До нотаріальної контори звернувся двоюрідний брат померлого із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на квартиру та вищевказану заробітну плату.

Чи видасть нотаріус свідоцтво про право на спадщину на квартиру та заробітну плату?

1. Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини (ст. 1227 ЦК України). Вважаємо, що двоюрідний брат померлого звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом шести місяців з часу відкриття спадщини, а тому спадкування мало б здійснюватися за законом. У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини, а також двоюрідні брати та сестри, двоюрідні правнуки, двоюрідні племінники, двоюрідні дядьки та тітки. Тому, прийняти спадщину він може як спадкоємець четвертої черги спадкоємців за законом (ст. 1264 ЦК України).
Підкреслимо, що свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1298 ЦК України). Отже, у зв’язку з тим, що інших спадкоємців попередньої черги немає, нотаріус вправі прийняти заяву та видати свідоцтво про право на спадщину випадку виконання свого обов’язку спадкоємцем щодо звернення до нотаріуса за видачею свідоцтва (ч. 1 ст. 1297 ЦК України).

2. Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї’, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини (ст. 1227 ЦК України). Вважаємо, що двоюрідний брат померлого звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом шести місяців з часу відкриття спадщини, а тому спадкування буде здійснюватися за законом. У п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця, які не входять до попередніх черг спадкоємців, до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Тому, прийняти спадщину він може як спадкоємець п’ятої черги спадкоємців третього ступеня споріднення спадкоємців за законом у разі підтвердження ступеня споріднення (ст. 1265 ЦК України).

Підкреслимо, що свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1298 ЦК України). Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, також обмежена строком в шість місяців. Отже, у зв’язку з тим, що інших спадкоємців попередньої черги немає, нотаріус вправі прийняти заяву та видати свідоцтво про право на спадщину (невиплаченої суми заробітної плати та нерухомого майна у вигляді квартири) у випадку виконання свого обов’язку спадкоємцем щодо звернення до нотаріуса за видачею свідоцтва (ч. 1 ст. 1297 ЦК України).

3. Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини (ст. 1227 ЦК України). Вважаємо, що двоюрідний брат померлого звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом шести місяців з часу відкриття спадщини, а тому спадкування буде здійснюватися за законом. У п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця, які не входять до попередніх черг спадкоємців, до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Тому, прийняти спадщину він може як спадкоємець п’ятої черги спадкоємців п’ятого ступеня споріднення спадкоємців за законом у разі підтвердження ступеня споріднення (ст. 1265 ЦК України).
Підкреслимо, що свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям на рухоме майно та окремо на нерухоме майно (ч. 1 ст. 1298 ЦК України). Отже, у зв’язку з тим, що інших спадкоємців попередньої черги немає, нотаріус вправі прийняти заяву та видати свідоцтво про право на спадщину на квартиру, свідоцтво про право на спадщину на суму невиплаченої заробітної плати спадкодавця у випадку звернення протягом встановленого законом строку спадкоємця за видачею свідоцтв (ч. 1 ст. 1297 ЦК України).

4. Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини (ст. 1227 ЦК України). Вважаємо, що двоюрідний брат померлого звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом шести місяців з часу відкриття спадщини. З умов задачі очевидним є той факт, що двоюрідний брат померлого є його єдиним родичем, що спадкодавець не залишив заповіту, а тому спадкування буде здійснюватися за законом. У п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця, які не входять до попередніх черг спадкоємців, до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Прийняти спадщину він може як спадкоємець п’ятої черги спадкоємців четвертого ступеня споріднення спадкоємців за законом у разі підтвердження ступеня споріднення (ст. 1265 ЦК України).
Підкреслимо, що свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1298 ЦК України). Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, ніяким строком не обмежена. Отже, у зв’язку з тим, що інших спадкоємців попередньої черги немає, нотаріус вправі прийняти заяву та видати свідоцтво щодо рухомого майна (невиплаченої суми заробітної плати), а також свідоцтво щодо нерухомого майна (квартири) у випадку виконання свого обов’язку спадкоємцем щодо звернення до нотаріуса за видачею свідоцтва (ч. 1 ст. 1297 ЦК України).

5. Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, але у разі їх відсутності не входять до складу спадщини (ст. 1227 ЦК України). Вважаємо, що двоюрідний брат померлого звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом шести місяців з часу відкриття спадщини. З умов задачі очевидним є той факт, що двоюрідний брат померлого є його єдиним родичем, що спадкодавець не залишив заповіту, а тому спадкування буде здійснюватися за законом. У п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця, які не входять до попередніх черг спадкоємців, до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Прийняти спадщину він може як спадкоємець п’ятої черги спадкоємців четвертого ступеня споріднення спадкоємців за законом у разі підтвердження ступеня споріднення (ст. 1265 ЦК України).
Підкреслимо, що свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1298 ЦК України). Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, ніяким строком не обмежена. Отже, у зв’язку з тим, що інших спадкоємців попередньої черги немає, нотаріус вправі прийняти заяву та видати свідоцтво про право на спадщину (на нерухомого майно у вигляді квартири) у випадку виконання свого обов’язку спадкоємцем щодо звернення до нотаріуса за видачею свідоцтва (ч. 1 ст. 1297 ЦК України).



Коментарів: 1
  1. Тетяна

    Вважаю, що повністю вірної відповіді тут не надано. Нотаріус видасть свідоцтво про право на спадщину за законом двоюрідному брату і на недоотриману заробітню плату і на квартиру. Оскільки згідно умов задачі в спадкодавця немає сім’ї – то недоотримана заробітня плата входить до складу спадщини (ст. 1227 ЦКУ Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини.).
    Двоюрідний брат спадкодавця є родичем 4 ступеня споріднення, бо саме стільки народжень відділяє їх одне від одного), але двоюрідні брати та сестри спадкодавця, хоч і є родичами 4 ступеня споріднення не спадкують як спадкоємці 5 черги (ст. 1265 ЦКУ) – оскільки можуть спадкувати згідно ст. 1266 ЦКУ за правом представлення!
    З умов задачі видно, що у спадкодавця не було дружини, дітей, отже і онуків.Також можна припустити, що батьки спадкодавця вже померли. Рідних братів та сестер у нього не було чи вони не приймали спадщини, або якщо вони померли (то тоді спадкують діти цих братів чи сестер, якщо такі діти є). Також з умов задачі видно, що звернувся двоюрідний брат, отдже у спадкодавця був дятько чи тітка (які є спадкоємцями 3 черги та мають 3 ступінь споріднення). Якщо дятько чи тітка спадкодавця померли – тоді двоюрідний брат буде спадкувати за правом представлення (ст. 1266), а якщо дятько чи тітка спадкодавця просто не приймали (відмовились) спадщини, але живі то тоді двоюрідний брат спадкодавця буде спадкувати як спадкоємиць 5 черги, 4 ступеня споріднення, за умови підтвердження родства та відсутності спадкоємців попередніх черг.
    Згідно ст. 1298 Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. І не встановлено ніякого строку яким би було обмежено строк на отримання цього свідоцтва.
    Свій обов’язок по зверненню до нотаріуса за видачую свідоцтва на квартиру спадкоємець виконав (ст.1297) – це видно з умов задачі.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: