Задача № 129

До приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу звернувся громадянин Іванов І.І., який зареєстрований в м. Одеса, вул. Леніна, буд. 10, з проханням видати йому свідоцтво про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів, а саме квартири, що знаходиться в м. Києві, вул. Набережно-Лугова, буд.7, кв.8. Нотаріусу громадянином Івановим І.І, були подані такі документи: – акт про проведені публічних торгів, затверджений начальником відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби, в якому зазначено: ким проведені прилюдні торги; характеристика квартири; прізвище, ім’я, по батькові покупця; сума внесена переможцем торгів; прізвище, ім’я, по батькові боржника, його адреса та назва правовстановлюючого документа, що підтверджувало право власності боржника на цю квартиру; – паспорт громадянина України; – реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Чи може нотаріус видати таке свідоцтво про придбання майна з прилюдних торгів?

1. Нотаріус не може видати таке свідоцтво громадянину Іванову І.І., тому що: – при видачі свідоцтва про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів нотаріус перевіряє чи вчинення цієї нотаріальної дії відноситься до територіальної компетенції нотаріуса. Відповідно п.п.1 п.1 глави 12 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій: придбання арештованого або заставленого нерухомого майна з прилюдних торгів (аукціонів) оформлюється нотаріусом за місцем знаходження такого майна шляхом видачі набувачу відповідного свідоцтва. В даному випадку приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу не може видати вищевказане свідоцтво, так як місцезнаходження квартири не відповідає територіальній компетенції нотаріуса.

2. Нотаріус не може видати свідоцтво про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів, тому що громадянином Івановим 1.1, були подані документи, які не передбачені ст. ст. 61, 66 Закону України “Про виконавче провадження”, а також наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження Тимчасового положення про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна» від 27.10.1999 № 68/5. Відповідно до п. 4.15 зазначеного наказу під час прилюдних торгів ведеться протокол, до якого заносяться такі дані: номер лота; назва лота; стартова та продажна ціна майна; сума сплаченого гарантійного внеску; розмір винагороди спеціалізованій організації, яку переможець повинен додатково сплатити, та реквізити рахунку спеціалізованої організації для її сплати; пропозиції учасників; відомості про переможця, який запропонував у ході торгів найвищу ціну. У разі потреби до протоколу можуть бути внесені й інші відомості.

3. Нотаріус може видати таке свідоцтво громадянину Іванову І.І., тому що: – при видачі свідоцтва про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів нотаріус перевіряє чи вчинення цієї нотаріальної дії відноситься до територіальної компетенції нотаріуса. Відповідно п.п.1 п.1 глави 12 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій: придбання арештованого або заставленого нерухомого майна з прилюдних торгів (аукціонів) оформлюється нотаріусом за місцем реєстрації набувача, шляхом видачі набувачу відповідного свідоцтва. В даному випадку приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу може видати вищевказане свідоцтво, так як місце реєстрації набувача відповідає територіальній компетенції нотаріуса. 4. Нотаріус може видати таке свідоцтво громадянину Іванову І.І., тому що: – при видачі свідоцтва про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів нотаріус перевіряє чи вчинення цієї нотаріальної дії відноситься до його компетенції. Відповідно п.п.1 п.1 глави 12 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій: придбання арештованого або заставленого нерухомого майна з прилюдних торгів (аукціонів) оформлюється нотаріусом за місцем проведення прилюдних торгів шляхом видачі набувачу відповідного документа. В даному випадку приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу може видати вищевказане свідоцтво, так як прилюдні торги проведені в місті Одесі. 5. При видачі свідоцтва про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів нотаріус перевіряє чи вчинення цієї нотаріальної дії відноситься до територіальної компетенції нотаріуса. Відповідно до ст. 25 Закону України «Про порядок проведення прилюдних торгів», Закону України «Про здійснення операцій з нерухомим майном» придбання арештованого або заставленого нерухомого майна з прилюдних торгів (аукціонів) оформлюється нотаріусом за місцем реєстрації набувача або за місцем проведення прилюдних торгів (аукціонів), шляхом видачі набувачу свідоцтва про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів. Відповідно до ст. 27 Закону України «Про порядок проведення прилюдних торгів» свідоцтво про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів видається нотаріусом на підставі складеного та підписаного державним виконавцем акта про проведені публічні торги, в якому має бути зазначено: ким, коли і де проводилися прилюдні торги; детальна характеристика реалізованого майна; сума, внесена переможцем торгів за придбане майно; прізвище, ім’я, по батькові боржника, його адреса; назва правовстановлюючих документів, що підтверджували право власності боржника на майно. В даному випадку акт затверджений належною посадовою особою. На підставі вищевикладеного вважаємо, що нотаріус може видати таке свідоцтво громадянину Іванову І.І.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: