Задача № 119

Спадкодавець гр. Г. помер 17 січня 2004 року. На день його смерті залишилося спадкове майно, що належало йому на праві особистої власності: житловий будинок, в якому зі спадкодавцем проживала його рідна сестра. Спадкоємці за законом першої черги — 3 дітей, один з яких проживає в іншому місці, а останній в цьому місці, де знаходиться будинок. У зв’язку з тим, що житловий будинок був колись спадщиною батьків спадкодавця та його рідної сестри, та враховуючи, що тривалий час рідна сестра надавала необхідну допомогу спадкодавцеві, який через тяжку хворобу був в безпорадному стані, двоє зі спадкоємців за власним бажанням та взаємною згодою вирішили змінити існуючий порядок спадкування та включити до своєї черги рідну сестру спадкодавця.

Чи можлива така зміна черговості спадкування?

Дати пояснення.

1. Така зміна можлива ч. ст.1259 ЦК України – черговість одержання спадкоємцями за законом права на спадкування може бути змінена нотаріально посвідченим договором заінтересованих спадкоємців, укладеним після відкриття спадщини. Цей договір не може порушити прав спадкоємця, який не бере у ньому участі, а також спадкоємця, який має право на обов’язкову частку у спадщині. Ч. 2 ст. 1259 ЦК – Крім того, якщо у випадку коли спадкоємці попередніх черг не бажають змінювати черговість спадкування фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, може за рішенням суду одержати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування, за умови, що вона протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані. Оскільки спадкоємці не проживали спільно зі спадкодавцем, то вони обов’язково повинні подати заяви про прийняття спадщини. У разі подання заяв черговість одержання спадкоємцями за законом право на спадкування може бути змінена нотаріально посвідченим договором заінтересованих спадкоємців, укладеним після відкриття спадщини. Зважаючи на те, що цей договір не може порушити прав спадкодавця, який не бере у ньому участі, то у такому разі двоє спадкоємців, свої 2/3 частки спадкового майна розділять з сестрою спадкодавця, яку вони бажають включити до кола спадкоємців за законом. Третій спадкоємець отримає належну йому за законом 1/3 частку спадкового майна.

2. Така зміна можлива ч. ст.1259 ЦК України – черговість одержання спадкоємцями за законом права на спадкування може бути змінена нотаріально посвідченим договором заінтересованих спадкоємців, укладеним після відкриття спадщини. Зважаючи на те, що цей договір не може порушити прав спадкодавця, який не бере у ньому участі, то у такому разі двоє спадкоємців, свої 1/3 частки спадкового майна розділять з сестрою спадкодавця, яку вони бажають включити до кола спадкоємців за законом. Третій спадкоємець отримає належну йому за законом 1/6 частку спадкового майна.

3. Оскільки спадкоємці не проживали спільно зі спадкодавцем, то вони обов’язково повинні подати заяви про прийняття спадщини. У разі подання заяв черговість одержання спадкоємцями за законом право на спадкування може бути змінена нотаріально посвідченим договором заінтересованих спадкоємців, укладеним після відкриття спадщини. Зважаючи на те, що цей договір не може порушити прав спадкодавця, який не бере у ньому участі, то у такому разі двоє спадкоємців, свої частки спадкового майна розділять з сестрою спадкодавця, яку вони бажають включити до кола спадкоємців за законом. Третій спадкоємець отримає належну йому за законом частку спадкового майна.

4. Така зміна можлива. Крім того, якщо у випадку коли спадкоємці попередніх черг не бажають змінювати черговість спадкування фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, може за рішенням суду одержати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування, за умови, що вона протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані. У разі подання заяв черговість одержання спадкоємцями за законом право на спадкування може бути змінена нотаріально посвідченим договором заінтересованих спадкоємців, укладеним після відкриття спадщини. Зважаючи на те, що цей договір не може порушити прав спадкодавця, який не бере у ньому участі.

5. Оскільки спадкоємці не проживали спільно зі спадкодавцем, то вони обов’язково повинні подати заяви про прийняття спадщини. У разі подання заяв черговість одержання спадкоємцями за законом право на спадкування може бути змінена нотаріально посвідченим договором заінтересованих спадкоємців, укладеним після відкриття спадщини. Зважаючи на те, що цей договір не може порушити прав спадкодавця, який не бере у ньому участі, то у такому разі двоє спадкоємців, свої 2/6 частки спадкового майна розділять з сестрою спадкодавця, яку вони бажають включити до кола спадкоємців за законом. Третій спадкоємець отримає належну йому за законом 1/3 частку спадкового майна.

Коментарів: 1
  1. Наталія

    Вірна 1, відзив з екзамену, 45 за практику.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: