Задача № 109

До нотаріуса звернулось подружжя Козак В.О. та Козак Н.В. з проханням посвідчити договір купівлі- продажу автомобіля, який належить іншій особі, Власюку К.М., і щодо розпорядження яким власник видав довіреність Козаку В.О. Покупцем мала виступити Козак Н.В.

Які мають бути дії нотаріуса?

1. Власюк К.М., і щодо розпорядження яким власник видав довіреність Козаку В.О. щодо розпорядження його транспортним засобом. Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє – ч. 1 ст. 237 ЦК України. Метою такого правовідношення є відчуження від імені власника даного майна. Встановлене в ч. З ст. 238 ЦК України обмеження про те, що представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, не має застосовуватися при таких фактичних обставинах. В першу чергу, такий договір не вчиняється на користь самого представника, по-друге, ніяким чином не порушує інтереси Власюка К.М., власника автомобіля. Отже, нотаріус зобов’язаний посвідчити такий правочин, керуючись ЗУ «Про нотаріат», Порядком вчинення нотаріальних дій, адже нотаріусу або посадовій особі, яка вчиняє нотаріальні дії, забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.

2. В ч. З ст.238 ЦК України встановлюється, що представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом. Враховуючи той факт, що Козак В.О. та Козак Н.В. є подружжям дії нотаріуса будуть залежати від фактичних обставин справи, а саме: 1) Якщо покупцем автомобіля мала виступати дружина Козака В.О., то цей автомобіль міг би належати подружжю на праві спільної сумісної власності, тобто спільної власності цих осіб без визначення часток кожного з них у праві власності. Адже в ч. 1 ст. 60 СК України встановлено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). А тому, нотаріус не може посвідчити такий правочин та має відмовити у вчиненні нотаріальної дії, тому що вчинення такої дії суперечить законодавству України (п. 5 ч. 1 ст. 49 ЗУ «Про нотаріат»); 2) Якщо покупцем автомобіля мала виступати дружина Козака В.О., то цей автомобіль міг би бути особистою приватною власністю дружини, якщо це майно було набуте нею за час шлюбу, але за кошти, які належали їй особисто (ч. 1 п. З ст. 57 СК України). В даному випадку набуття дружиною автомобіля за власні кошти не свідчить про вчинення Козаком В.О. від імені особи, яку він представляє, правочину у своїх власних інтересах. А тому, нотаріус може посвідчити такий правочин.

3. В ч. З ст.238 ЦК України встановлюється, що представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом. Якщо покупцем автомобіля мала виступати дружина Козака В.О., то цей автомобіль належав би подружжю на праві спільної сумісної власності, тобто спільної власності цих осіб без визначення часток кожного з них у праві власності. Враховуючи той факт, що Козак В.О. є представником Власюка К.М. та укладаючи договір купівлі-продажу транспортного засобу від імені особи, яку він представляє, зі своєю дружиною, він фактично вчинив би правочин на свою користь, тому що після його укладення став би суб’єктом права спільної сумісної власності на автомобіль. Відповідно до ч. 1 ст. 241 ЦК України правочин, вчинений представником з перевищенням повноважень, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки особи, яку він представляє, лише у разі наступного схвалення правочину цією особою; правочин вважається схваленим зокрема у разі, якщо особа, яку він представляє, вчинила дії, що свідчать про прийняття його до виконання. А тому, договір купівлі-продажу транспортного засобу може бути посвідчений нотаріусом у випадку схвалення правочину власником автомобіля Власюком К.М.

4. В ч. З ст.238 ЦК України встановлюється, що представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом. Якщо при укладенні договору купівлі-продажу транспортного засобу покупцем автомобіля виступала б дружина Козака В.О., то в даному випадку порушення вищенаведеної норми закону відсутнє. Обгрунтовуючи дану позицію при застосуванні буквального тлумачення закону, Козак В.О є самостійним суб’єктом права, він також не є представником своєї дружини (представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє – ч. 1 ст. 237 ЦК України). Отже, нотаріус може посвідчити такий правочин, керуючись ЗУ «Про нотаріат», Порядком вчинення нотаріальних дій тощо.

5. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу) – ч. 1 ст. 60 СК України. Якщо покупцем автомобіля мала виступати дружина Козака В.О., то цей автомобіль належав би подружжю на праві спільної сумісної власності, тобто спільної власності цих осіб без визначення часток кожного з них у праві власності. Враховуючи той факт, що Козак В.О. є представником Власюка К.М. та укладаючи договір купівлі- продажу транспортного засобу від імені особи, яку він представляє, зі своєю дружиною, він фактично вчинив би правочин на свою користь, тому що після його укладення став би суб’єктом права спільної сумісної власності на автомобіль. В ч. З ст.238 ЦК України встановлюється, що представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом. Отже, нотаріус не може посвідчити такий правочин та має відмовити у вчиненні нотаріальної дії, тому що вчинення такої дії суперечить законодавству України (п. 5 ч. 1 ст. 49 ЗУ «Про нотаріат»).

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: