Задача № 105

Громадянин Іванов 1.1, хоче укласти спадковий договір земельної ділянки (пай). Але дана земельна ділянка знаходиться за 500 км від проживання сторін правочину. Чи можна посвідчити такий договір за місцем реєстрації однієї зі сторін?

1. Відповідно до пункту 8 глави 2 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, спадкові договори, предметом яких є нерухоме майно, посвідчуються нотаріусом з дотриманням загальних правил посвідчення договорів відчуження. При посвідченні спадкових договорів правила забезпечення реалізації права купівлі частки у праві спільної часткової власності не застосовуються. Якщо предметом спадкового договору є майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, нотаріус у тексті договору зазначає про необхідність реєстрації права власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно після смерті відчужувана. Нотаріус, який посвідчив спадковий договір, після смерті відчужувана здійснює реєстрацію права власності за спадковим договором у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. На майно, яке є предметом спадкового договору, нотаріус накладає заборону відчуження у встановленому порядку, про що робиться напис на всіх примірниках договору. Відомості про спадкові договори підлягають обов’язковому внесенню до Спадкового реєстру в порядку, передбаченомуПоложенням про Спадковий реєстр.

2. Відповідно до статті 1302 Цивільного кодексу України, за спадковим договором одна сторона (набувач) зобов’язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувана) і в разі його смерті набуває право власності на майно відчужувана. Спадковий договір укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, а також державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України (стаття 1304 ЦК України). Згідно пункту 1 глави 1 розділу І Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, нотаріальні дії можуть вчинюватися будь-яким нотаріусом на всій території України, за винятком обмежень у праві вчинення нотаріальних дій, установлених Законом України «Про нотаріат» та іншими актами законодавства України.

3. Спадкові договори, предметом яких є нерухоме майно, посвідчуються нотаріусом з дотриманням загальних правил посвідчення договорів відчуження. Згідно законодавства про нотаріат посвідчення угод про відчуження нерухомого майна провадиться за місцезнаходженням вказаного майна. Таким чином, посвідчення спадкового договору, за яким передається нерухоме майно, може здійснюватись лише за місцезнаходженням такого нерухомого майна.

4. Відповідно до статті 1302 Цивільного кодексу України, за спадковим договором одна сторона (набувач) зобов’язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувана) і в разі його смерті набуває право власності на майно відчужувана. Статтею 55 Закону України «Про нотаріат», передбачено, що посвідчення правочинів щодо відчуження, іпотеки житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна, а також правочинів щодо відчуження, застави транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації, провадиться за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину. Відповідно до підпункту 8.2. пункту 8 глави 2 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, спадкові договори, предметом яких є нерухоме майно, посвідчуються нотаріусом з дотриманням загальних правил посвідчення договорів відчуження. Таким чином, можливо укласти спадковий договір за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї зі сторін правочину.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: