Задача № 1

До нотаріуса звернулася гр. Ізраїлю Фертова Фаїна, дружина померлого 10.11.2012 року гр. Ізраїлю Фертова Ігоря, який на день смерті проживав постійно в Україні. Фертов залишив дружині все майно за заповітом. До складу спадщини увійшли: квартира, яка придбана у шлюбі за договором купівлі-продажу та зареєстрована на ім’я померлого; квартира, яка придбана у щлюбі за договором купівлі-продажу, та зареєстрована за дружиною Фаїною. Фертов Ігор та Фертова Фаїна мали посвідку на постійне проживання в Україні, було зареєстровано місце проживання в м. Дніпропетровську з 2010 року.

Які дії нотаріуса? Як має нотаріус видавати спадщину? Які податки має сплачувати спадкоємиця? Обгрунтуйте.

1. Нотаріус видає свідоцтво про право власності на 1/2 частку у спільному майні подружжя дружині на кожну квартиру, та на 1/2 частку свідоцтво про право на спадщину на квартиру. Що зареєстрована за померлим. У видачі свідоцтва про право на спадщину на 1/2 частку квартири, що зареєстрована за нею відмовляє, оскільки квартира не входить до складу спадщини. При цьому спадкоємець, гр. Ізраїлю, повинен сплатити податок у зв’язку з тим що вона є нерезидентом.

2. Нотаріус видає свідоцтво про право власності на 1/2 частку у спільному майні подружжя дружині на квартиру, що зареєстрована за померлим, та на 1/2 частку свідоцтво про право на спадщину на цю квартиру. У видачі свідоцтва про право на спадщину на квартиру, що зареєстрована за нею відмовляє, оскільки квартира не входить до складу спадщини. При цьому нотаріус перевіряє сплату податку спадкоємцям у зв’язку з тим, що вона та спадкодавець є нерезидентами, тобто гр. Ізраїлю.

3. Нотаріус видає свідоцтво про право власності на 1/2 частку у спільному майні подружжя дружині на квартиру, що зареєстрована за померлим, та на 1/2 частку свідоцтво про право на спадщину на цю квартиру. На квартиру, що зареєстрована за нею, видає свідоцтво про право на спадщину на 1/2 частку у праві спільної сумісної власності подружжя, яка набута померлим та його дружиною за час шлюбу. Спадкоємиця не сплачує податку, оскільки є резидентом України.

4. Нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину дружині на квартиру, що зареєстрована за померлим, та на 1/2 частку свідоцтво про право на спадщину на квартиру, що зареєстрована за нею, – на 1/2 частку у праві спільної сумісної власності подружжя, яка набута померлим та його дружиною за час шлюбу. Спадкоємиця не сплачує податку, оскільки є резидентом України.

5. На 1/2 частку житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині, на 1/4 частку житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом Валентині та на 1/4 частку буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом сину Віктора.



Коментарів: 3
  1. Lu

    Цю задачу взагалі прибрали

  2. Валерій

    А до чего тут відповідь #5,
    Відповідь 5 : Нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину на квартиру, що зареєстрована за померлим. У оформленні спадкових прав на квартиру, що оформлена на дружину, відмовляє, оскільки немає необхідності – вона вже оформлена на дружину, а частка може бути виділена тільки за рішенням суду. Спадкоємиця не сплачує податок, оскільки є резидентом України

  3. Микола

    Вибачте, а можна тут коментувати?
    На мою думку, тут немає правильної відповіді. Варіант №2 треба змінити лише в аспекті оподаткування. Податок не сплачується по причині того, що і померлий і спадкоємець є резидентами за Податковим кодексом (посвідка на постійне проживання).

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: