Задача № 1

Макаров П.І., громадянин України, котрий постійно проживає за кордоном в Ізраїлі’, видав своєму синові довіреність на право розпорядження належним йому на праві власності житловим будинком, котрий знаходиться на території України. У зв’язку з тим, що довіреність, посвідчена нотаріусом держави Ізраїль, не була легалізована, у вчиненні нотаріальної дії нотаріусом України було відмовлено. Тому, власник будинку Макаров П.І. для вирішення цього питання вирішив тимчасово виїхати на Україну, але під час перебування на території України помер 17 червня 2005 року та не встигнув оформити договір купівлі-продажу будинку. Після закінчення встановленого законом строку на прийняття спадщини до нотаріуса звернувся син спадкодавця, котрий проживає та прописаний у спадковому будинку з 1999 року, із заявою про видачу йому свідоцтва про право на спадщину за законом.

Які мають бути дії нотаріуса?

1. Відповідно до ст п.п. 12 п. 1 Гл. 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України місцем відкриття спадщини є останнє місце фактичного проживання спадкодавця. За умовами задачі останнє місце фактичного проживання Макарова П.І. – Ізраїль. Відповідно до п.п. 12 п. 1 Гл. 10 Р. 1 Правил ведення нотаріального діловодства якщо спадкодавець, якому належало майно на території України, мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається на підставі ЗУ «Про міжнародне публічне право». В ст. 71 зазначеного Закон встановлено, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, – правом України. Таким чином, дії нотаріуса мають бути наступними: а) нотаріус має повідомити, що спадщина відкривається відповідно до законодавства держаи Ізраїль, після чого житловий будинок його батька спадкується відповідно до законодавства України; б) відповідно до ЦК України, СК України син спадкодавця повинен був звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у межах 6-місячного строку, чого він не зробив. Тому син спадщину не прийняв. в) оскільки син пропустив строк для прийняття спадщини нотаріус повинен йому відмовити у прийнятті заяви про прийняття спадщини, але може видати йому свідоцтво про право на спадщину у випадку пред’явлення сином документа, який підтверджує відкриття спадщини уповноваженою особою на території Ізраїля (ст. 49 ЗУ «Про нотаріат»).

2. Відповідно до ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. За умовами задачі останнє місце проживання Макарова П.І. – Ізраїль, де і буде відкриватися спадщина. Згідно з п.187 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій у випадку якщо останнім місцем проживання спадкодавця є територія іншої держави, нотаріусом установлюється наявність між Україною та такою державою договору про правову допомогу. При наявності такого договору застосовується загальне правило спадкоємства майна відповідно до законодавства держави, де було останнє місце проживання спадкодавця; Таким чином, дії нотаріуса мають бути наступними: а) нотаріус має повідомити, що житловий будинок його батька спадкується відповідно до законодавства держави Ізраїль; б) у випадку розташування нерухомого майна (житлового будинку) на території України, нотаріус має право надіслати запит до компетентного органу Ізраїлю, до повноважень якого відноситься надання дозволу нотаріусам іноземних держав щодо заведення спадкової справи та видачі свідоцтва про право на спадщину у випадку розташування (п. 17 п. 2 Гл. 10 Р. 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України).

3. Відповідно до ст.63 ЦК ЗУ «Про нотаріат» місцем відкриття спадщини є останнє місце реєстрації спадкодавця. За умовами задачі останнє місце реєстрації Макарова П.І. – Ізраїль, де і буде відкриватися спадщина. Відповідно до п.п. 12 п. 1 Гл. 10 Р. 1 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України якщо спадкодавець, якому належало майно на території України, мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається на підставі ЗУ «Про міжнародне публічне право». В ст. 71 зазначеного Закон встановлено, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, – правом України. Таким чином, дії нотаріуса мають бути наступними: а) нотаріус має повідомити, що житловий будинок його батька спадкується відповідно до законодавства України; б) відповідно до ст.ст. 1268, 1269, 1270 ЦКУкраїни син спадкодавця повинен був звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у межах 6-місячного строку, чого він не зробив. Тому син спадщину не прийняв. в) оскільки син пропустив строк для прийняття спадщининотаріус повинен йому відмовити у прийнятті заяви про прийняття спадщини та у видачі свідоцтва про право на спадщину відповідно до ст.49 ЗУ «Про нотаріат»; г) нотаріус має пояснити спадкоємцю, що за заявою спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, нотаріус може визнати той факт, що заява не була подана спадкоємцем з незалежних від нього обставин, а тому може прийняти рішення щодо прийняття відповідної заяви та видачі свідоцтва про право на спадщину (ст. 69 ЗУ «Про нотаріат)»).

4. Відповідно до ст.1221 ЦКУкраїни місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. За умовами задачі останнє місце проживання Макарова П.І. -Ізраїль, де і буде відкриватися спадщина. Відповідно до п.п. 12 п. 1 Гл. 10 Р. 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України якщо спадкодавець, якому належало майно на території України, мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається на підставі ЗУ «Про міжнародне приватне право». В ст. 71 зазначеного Закон встановлено, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, – правом України. Таким чином, дії нотаріуса мають бути наступними: а) нотаріус має повідомити, що житловий будинок його батька спадкується відповідно до законодавства України; б) відповідно до ст.ст.1268, 1269, 1270 ЦКУкраїни син спадкодавця повинен був звернутися до нотаріусаіз заявою про прийняття спадщини у межах 6-місячного строку, чого він не зробив. Син не є таким, що спадщину фактично прийняв, оскільки фактичне прийняття має місце лише в тому випадку, коли спадкоємець та спадкодавць на день смерті проживали разом, а в нашому випадку вони проживали у різних державах. Тому син спадщину не прийняв. в) оскільки син пропустив строк для прийняття спадщининотаріус повинен йому відмовити у видачі свідоцтва про право на спадщину відповідно до ст.49 ЗУ «Про нотаріат»; г) нотаріус має пояснити спадкоємцю, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч. З ст. 1272 ЦК).

5. Відповідно до ст.1221 ЦКУ країни місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. За умовами задачі останнє місце проживання Макарова П.І. – Ізраїль, де і буде відкриватися спадщина. Згідно з п.187 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій у випадку якщо останнім місцем проживання спадкодавця є територія іншої держави, нотаріусом установлюється наявність між Україною та такою державою договору про правову допомогу. При наявності такого договору застосовується загальне правило спадкоємства майна відповідно до законодавства держави, де було останнє місце проживання спадкодавця; Таким чином, дії нотаріуса мають бути наступними: а) нотаріус має повідомити, що житловий будинок його батька спадкується відповідно до законодавства держави Ізраїль; б) відповідно, нотаріус повинен йому відмовити у видачі свідоцтва про право на спадщину відповідно до ст.49 ЗУ «Про нотаріат».

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: