Задача № 92

Громадянин Володій С.П. був власником житлового будинку, який отримав у дар від рідного брата. 16 березня 2006 року гр. Володій С.П. склав заповіт, згідно якого заповів вищевказаний житловий будинок своїй дочці. . І листопада 2010 року гр. Володій С.П. помер. Після його смерті спадщину прийняли: дружина пенсійного віку, двоє неповнолітніх дітей та дочка, на ім’я якої складено заповіт. На ім’я кого та в яких долях будуть видаватися свідоцтва про право на спадщину?

1. Якби діти померлого були повнолітніми, майно перейшло б по заповіту до дочки, якій воно заповідано. У даному випадку непрацездатна дружина має право на обов’язкову частку у спадщині, а також на ту частку, яка б належала її дітям, якщо вони були б повнолітніми та дієздатними. Згідно ст. 1241 Цивільного кодексу України обов’язкова чатка становить 2/3 частки, яка належала б кожному з спадкоємців у разі спадкування за законом. У зв’язку з наявністю заповіту дружина отримує по 1/2 частку майна, а інша частка – /г переходить за заповітом до дочки.

2. Майно являється особистою власністю спадкодавця. Якби його дружина не була пенсійного віку і діти були повнолітніми, майно перейшло б по заповіту до дочки, якій воно заповідано. У даному випадку непрацездатна дружина та неповнолітні діти мають право на обов’язкову частку у спадщині, яка згідно ст. 1241 Цивільного кодексу України становить половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом. Згідно ст.1261 Цивільного кодексу України право на спадщину мали б дружина, дочка і двоє неповнолітніх дітей по 1/4 частці спадкового майна. У зв’язку з наявністю заповіту дружина і двоє неповнолітніх дітей отримують по 1/8 частці спадкового майна кожний, а інша частка спадкового майна – 5/8 переходить за заповітом до дочки.

3. Згідно ст. 1241 Цивільного кодексу України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, ту частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Тому, їх частки будуть однаковими: дружина, діти та дочка отримають свідоцтва про право на 1/4 частку від спадщини за законом.

4. Майно являється особистою власністю спадкодавця. Майно має перейти за заповітом до дочки, якій воно заповідано. У даному випадку дружина та діти не мають право на обов’язкову частку у спадщині згідно ст. 1241 Цивільного кодексу України. У зв’язку з наявністю заповіту дружина і двоє дітей не спадкують майно, дочка має спадкувати весь житловий будинок.

5. Майно являється особистою власністю спадкодавця. Якби його дружина не була пенсійного віку і діти були повнолітніми, майно перейшло б по заповіту до дочки, якій воно заповідано. У даному випадку непрацездатна дружина та неповнолітні діти мають право на обов’язкову частку у спадщині, яка згідно ст. 1241 Цивільного кодексу України становить 2/3 частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом. Згідно ст.1261 Цивільного кодексу України право на спадщину мали б дружина, дочка і двоє неповнолітніх дітей по частці майна. У зв’язку з наявністю заповіту дружина і двоє неповнолітніх дітей отримують по 1/6 частці майна кожний, а інша частка – А переходить за заповітом до дочки.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: