Задача № 86

Після смерті гр. Іванова С.П. спадкоємцями залишились: дружина та дитина – інвалід 2 групи. Спадкове майно, яке залишилось після смерті гр. Іванова С.П. складається з автомобіля, яким він був забезпечений через головне управління соціального захисту населення. До нотаріальної контори з’явилась дружина спадкодавця з проханням роз’яснити порядок оформлення спадщини на вищезазначене майно та надати перелік документів, необхідний для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на вищевказаний автомобіль. Проконсультуйте.

1. Відповідно до п.16 Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого Постановою КМУ від 19.07.2006 року № 999, після смерті інваліда автомобіль, яким він був забезпечений через головне управління соціального захисту, залишається у користуванні його сім’ї, якщо в ній є інвалід, за наявності медичних показань та інших умов. Вказаний автомобіль не входить до складу спадщини, а тому нотаріус не вправі видавати щодо нього свідоцтва про право на спадщину.

2. Відповідно до п.З Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого Постановою КМУ від 19.07.2006 року № 999 підставою для забезпечення інвалідів автомобілями є заява, документи, зазначені у пункті 34 цього Порядку, та висновок обласної, центральної міської у мм. Києві та Севастополі, республіканської в Автономній Республіці Крим медико-соціальної експертної комісії про наявність в інваліда медичних показань для забезпечення автомобілем і наявність або відсутність протипоказань до керування ним залежно від умов забезпечення автомобілем. Згідно з п.п. 1 п. 5-1 у разі коли за час перебування на обліку інваліда, який не має права на передачу автомобіля члену сім’ї, такий інвалід забезпечується автомобілем із звичайним керуванням з правом передачі права власності на автомобіль члену сім’ї, який зареєстрований за місцем реєстрації інваліда. Отже, автомобіль померлого входить до складу спадщини.

3. Відповідно до ст. 38 ЗУ «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» технічні засоби та інші засоби реабілітації після смерті інваліда залишаються у власності членів сімї померлого інваліда, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Тому, немає підстав видавати свідоцтво про право на спадщину за законом на вищевказаний автомобіль.

4. Відповідно до ст. 1219 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Відповідно до ст.1219 Цивільного кодексу України не входять до складу спадщини права та обов’язки, які нерозривно пов’язані з особою спадкодавця. Отже, вказаний автомобіль входить до складу спадщини, а тому нотаріус має видати щодо нього свідоцтва про право на спадщину.

5. Відповідно до п.6 Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого Постановою КМУ від 19.07.2006 року № 999 інвалід, законний представник недієздатного інваліда, дитини-інваліда отримує автомобіль на десятирічний строк без права продажу, дарування, передачі (в тому числі за довіреністю) іншій особі. Після закінчення зазначеного строку або у разі смерті інваліда автомобіль має бути повернутий головному управлінню соціального захисту чи управлінню виконавчої дирекції.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: